Продажбите на Alibaba се забавят

Продажбите на Alibaba се подхлъзват към забавяне, добавяйки още притеснения за анализаторите на китайската икономика. Печалбите, все пак, показват ръст. Лулу Чен коментира публикуваните тримесечни резултати на Alibaba в предаването First Up на Bloomberg T

Лулу Чен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Лулу Чен. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какво ни казват приходите на Alibaba?

Като цяло Alibaba отбелязват добър ръст на печалбите, който надхвърли очакванията на анализаторите. Приходите почти се удвоиха. Виждаме, че продажбите на аксесоари за мобилни устройства са водещи през това тримесечие, формирайки 68% от транзакциите. Виждаме, също така, че компанията е подобрила степента на своята монетаризация. Тя продължава и експанзията в провинциалните райони, извън големите градове. Alibaba вече е в 12 000 провинциални района. Компанията е поела по дълъг път, отговаряйки на изискванията на потребителите. Стремежът е покачване на стойността на веригата, отговаряйки на повишаващото се потребление.

 

Тогава защо е тази негативна реакция на пазара?

Наистина станахме свидетели на негативна реакция на пазара, след като първоначално реагира с покачване. Част от причините е, че пазарът се разочарова от ръста на продажбите, който се забавя доста чувствително през това тримесечие. Компанията има такива инвеститори, които очакват ръстът на приходите да отговаря на ръста в продажбите в обозримо бъдеще. Всичко друго в Китай трудно се приема. Инвеститорите имат много нисък праг на поносимост към риска. И така, Alibaba урони престижа си в Китай, и то в продължение на три поредни тримесечия. Към настоящия момент инвеститорите не са много оптимистично настроени за потреблението в Китай.

 

А какви са дългосрочните планове на компанията?

Компанията изведе на преден план облачните услуги, акцентира върху дигиталните забавления, наред с офлайн услугите, като част от стратегическото развитие, в което възнамеряват да продължат да инвестират. От тези сектори не се очаква незабавна възвращаемост, но това са сфери, в които те възнамеряват да инвестират в дългосрочен план. Вероятно това ще се отрази на резултатите им след около 5 до 10 години.

 

Интересно е, че те се целят и в селските райони, като инвестират много средства, съсредоточени в развитие на услугите на местно ниво. Това е стратегическата линия, по която се движат.
Това е един от най-перспективните сектори в Китай, а Alibaba има съвместно предприятие с Ant Financial Services Group. Това е нейният финансов клон. Направиха и инвестиция в Meituan в резултат сливане, което постави рекорд. Те, обаче потвърдиха, че сега излизат от тази компания и ще се фокусират върху собствената си фирма – Koubei, като възнамеряват да налеят доста инвестиции в доставката на продукти и храни в огромни региони.

 

Последни новини
Още от Новини