Последиците от отрицателните лихвени проценти в Япония

Коментар на Александър Драйдън, пазарен стратег на JP Morgan, Аки Ито от Bloomberg и Такуджи Окубо, главен анализатор на Japan Macro Investors за решението на Курода да направи лихвите в Япония отрицателни

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политиката на отрицателните лихвени проценти не означава, че сме на границата на политиката си по улеснение. Това ни дава още една възможност от гледна точка на лихвите към настоящата политика на количествени и качествени облекчения. Намаляването на лихвените проценти ще стимулира инвестициите и разходите.

Нито един от анкетираните в деня преди срещата икономисти не очакваше това понижение. Това отчасти беше предизвикано от Курода, който през декември каза пред парламента, че не обмисля такава възможност и в изявленията му през последните седмици не изглеждаше притеснен от бъркотията на финансовите пазари.

В Япония имахме серия от сравнително слаби икономически резултати и те трябваше да направят нещо особено с оглед на волатилността на пазарите, за да се опитат да стабилизират ситуацията. Хората гледат на йената като валута убежище и много капитали се наляха в Япония, властите се опитват да спрат това и да намалят натрупващия се дефлационен натиск. И според мен това ще продължи през следващите няколко тримесечия.

Има сериозна възможност валутния пазар да подценява днешните действия на Японската централна банка. Ситуацията е подобна на облекченията въведени от Курода в края на 2014. Тогава в рамките на 1-2 месеца, йената се обезцени сериозно, така че очаквам да видим нещо подобно и сега. 

 

Последни новини
Още от Новини