Орбан: ЕС несправедливо държи България извън Шенген

Все повече европейски държави не могат да защитят своите граждани, каза унгарският премиер

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) несправедливо държи България извън Шенген, но от своя страна София трябва добре да помисли дали да стане член на умираща организация. Това коментира унгарският премиер Виктор Орбан след среща с Бойко Борисов. Двамата са дискутирали широк кръг от въпроси, сред които бежанската криза, двустраннните отношения между двете страни и газовия хъб "Балкан".

За незабавно затваряне на европейските граници, докато не бъдат устроени пристигналите досега имигранти, призова отново премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че това е много по-честно и към самите имигранти, защото в момента те се пускат да преминават свободно, например през т.нар. Балкански коридор, а след това се депортират, защото не отговарят на критериите за предоставяне на убежище.

Орбан похвали усилията, които прави България по опазването на границите на ЕС. "Оказа се, че България с каквото се ангажира и го спазва", изтъкна той и допълни, че Брюксел прилага двояки мерки срещу страната, предава Investor.bg.

Унгарският премиер обаче призова и София добре да помисли, ако бъде поканена в Шенген, дали иска да бъде част от "организация, която умира".

Орбан каза още, че все повече европейски държави не могат да защитят своите граждани. "Трябва да бъдат защитавани хората, не принципите", каза още той.

Освен по опазването на границите от нелегалните имигранти, българските власти са постигнали и голям напредък по ограничаване на контрабандата, смята още Орбан. Според него България е рекордьор през миналата година по приходи в хазната в следствие на пресичане на контрабандните канали.

За разлика от критиките, които България получи от няколко бизнесорганизации, унгарският бизнес е доволен от работата си в България. Виктор Орбан беше категоричен, че "фирмите оценяват България много добре и дават обратна връзка, че страната е сигурна, без политическа нестабилност и с еднозначни правила".

Виктор Орбан е поканил Бойко Борисов за участие в заседанието на Вишеградската четворка, планирано за 15 февруари в Прага, стана ясно още от думите на унгарския премиер пред журналисти.

Последни новини
Още от Новини