Не се очакват преговори за добива на петрол между Саудитска Арабия и Русия

Решението за намаляване на производството на петрол е възможно, ако всички страни износителки постигнат консенсус. Това коментира руският енергиен министър.

Саудитска Арабия не планира да преговаря с Русия за намаляване на добива на петрол, предава Investor.bg.

Според публикацията, която се позовава на източник от петролния отрасъл, вчерашното изказване на руския министър на енергетиката Александър Новак за саудитско предложение за намаляване на добива не е вярно. По думите му тези предложения са дошли от други членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) - Алжир и Венецуела.

Междувременно обаче в интервю за Bloomberg Новак отново коментира, че решението за намаляване на производството на петрол е възможно, само ако всички страни износителки постигнат консенсус, макар че все още няма времева рамка за разговори.

"Готови сме да обсъдим възможността за редуциране на производствения обем на суров петрол, но все още няма решение", каза енергийният министър. "Готови се да обсъдим възможността. Трябва обаче да има консенсус. Ако такъв има, тогава има и смисъл, ако няма консенсус, смисъл също липсва", допълва той.

Новак заяви, че Русия е потвърдила участието с в разговори както със страни от ОПЕК, така и извън организацията, предложени от Венецуела. Няма конкретна дата, а и срещата не е потвърдена, каза обаче министърът.

Ръководителят на руската компания "Транснефт" Николай Токарев съобщи в сряда пред журналисти, че Саудитска Арабия е излязла с инициатива да се обсъди възможно понижаване на добива на петрол, като планът е срещата да се проведе в рамките на ОПЕК в близко време. Вчера тази информация потвърди и Новак, като подчерта, че става въпрос за глобално съкращаване на добива с до 5 на сто.

Русия няма да намалява целенасочено добива на петрол, решението ще вземат частните компании, заяви вицепремиерът Аркадий Дворкович, съобщава още Investor.bg.

По думите му ниските цени на петрола ще доведат до намаляване на инвестициите и в резултат ще се стигне до по-нисък добив, но това няма да бъде целенасочена държавна политика. Руският петролен пазар е в състояние сам да коригира нивото на добива и инвестициите, каза той.

Средна годишна цена от 20-25 долара за барел петрол е нереалистична, изтъкна Дворкович, като отбеляза, че Русия постоянно е в контакт с другите производители на петрол.

Последни новини
Още от Новини