Камерън ускорява усилията към споразумение с Европа

Подробности от Иън Уишърт от Bloomberg News

Дейвид Камерън Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дейвид Камерън Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Това беше промяна в последния момент в графика му. Какво трябва да разбираме от това?

Това е знак, че нещата не вървят особено добре. Камерън очакваше досега да има сделка а дори и няма приближаване към някакво споразумение. Все още има несъгласия около условията като неотпускане на социални помощи за имигранти, гаранции за Ситито. Доста безпрецедентно е за британски премиер-министър да отлага всички ангажименти и да влиза в Брюксел по този начин. Показва, че все още има паника в Лондон заради това, че споразумението е далеч.

Какво цели да постигне с тази визита? Разбираме, че през уиденда ще се среща и с Доналд Туск. Ясно е, че има редица срещи преди срещата на върха в края на този месец.

Да, Туск и също Юнкер. Те обаче не са хората, които Камерън всъщност трябва да убеди. Това всъщност са премиерите на европейските страни. Но Туск и Юнкер са силните играчи в Европа и всички слушат тях. Той цели да ги убеди, че преди да проведе референдума на 23 юни както той иска, ще е много важно да има споразумение, ако ще се придържа към датата. Защо 23 юни ли? Защото трябва да се пада в четвъртък, което е британска традиция, а всички други четвъртъци около тази дата за заети или от европейското по футбол или от училищни ваканции. Затова много бърза. Надпреварва се с времето, за да постигне сделка преди тази дата.

 

Последни новини
Още от Новини