Изкуството като инвестиционна алтернатива

Жан Давид Малат, директор на Opera Gallery London, и Едуард Мейлан, изпълнителен директор на H. Moser & Cie, с коментар пред Bloomberg

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

В съвременната турбулентна среда изкуството се явява добра алтернатива за инвестиране. Жан Давид Малат, директор на Opera Gallery London, и Едуард Мейлан, изпълнителен директор на H. Moser & Cie, коментират пред Bloomberg състоянието в индустриите си, ролята на технологиите и очакванията си за 2016.

Нека поговорим за нещо малко по-различно, тъй като пазарите се сриват, днес - не, но е хубаво да видим в какво друго може да се инвестира. Ти беше тук, за да говорим за влиянието на силния швейцарски франк. Нека започнем с вас, Жан, колко потенциал има в изкуството? Изглежда всяка седмица ставаме свидетели на спад. Сега виждате ли повече търсене, от къде идват вашите клиенти?

Има много повече търсене и особено на големите имена, на хубави произведения на изкуството. Сега хората искат да инвестират част от средствата си в изкуство. Те наистина търсят повече по отношение на импресионизъм, не просто изкуство.

 

През 2015 очаквахте по-голям спад при продажбите. Какво стана? Имаше съживяване при азиатските клиенти или при тези от западните страни?

Да, така беше през миналата година. Имаме много азиатски клиенти, продаваме много добре в Китай. Трябва да знаете също, че в Китай има нов музей. Затова те трябва да запълнят стените на този музей. Така че това е много добре за нас. Също така продаваме в частни музеи в Южна Корея. В страната има около 43 частни музея, с които търгуваме. Така че, да, азиатският пазар е много важен за нас. Бих казал, че заема около 25% от оборота ни, което си е доста голяма част.

 

Нека поговорим малко за часовникарската индустрия. Последният път, когато бяхте тук, коментирахме, че заради скъпия франк излиза много по-скъпо за вас да продавате в чужбина. Все още ли е така?

Според мен не швейцарският франк има най-голямо влияние върху състоянието на часовникарската индустрия в Швейцария.

Мисля, че по-скоро причините са геополитически, китайците, който пътуват по-малко към Европа, както и други фактори. Ако се върнем назад, мисля, че преди година беше премахнат таванът спрямо еврото, сравнете с хонконгския долар, американския долар.

Ние в голяма степен сме там, където бяхме преди. Остава еврото, а еврозоната нарасна най-много миналата година, тя беше най-силна. Затова не мисля, че франкът има влияние.

 

Изглежда възстановяването тук в Европа е движено малко от потребление. Как се справя бизнесът ви в момента? Направихме графика за вас, тъй като знаехме, че ще дойдете. Тя показва броят швейцарски часовници, не в частност на вашата компания, а като цяло часовниците, които са продадени в чужбина. Какво е основното ви предизвикателство за следващите 12 месеца?

Смятам, че имаме много потенциални пазари, но часовникарската индустрия като цяло отбеляза спад за първи път от 2009 с 3,3%, което е статистика, която, знаете, можем да поставим под въпрос.

Тук говорим само за износ, което не значи, че тези часовници не са били купени от други потребители. Според мен тя показва по-лоши резултати от реалните. Според мен предизвикателството днес е китайският пазар, защото ако китайците не искат да идват в Европа и да купуват часовници, това е огромен пазар за нашата индустрия, тогава имаме проблем. Смятам, че през ноември, декември и януари в Европа не се движим в правилната посока. Можем ли да го компенсираме с други пазари?

Надявам се. Япония, Корея, Хонконг бавно се възстановяват, но ще бъде година на предизвикателства.

 

Ако помислим върху влиянието на технологиите и изглежда, Жан, за вас може да е положително, защото като купувач, ако имаш Instagram, можеш да видиш картина, много по-лесно е да продадеш. Но за вас може да не е добре, тъй като хората може да се насочат към Apple Watch. Някакви коментари?

Страхотно е за нас, наистина. Всички тези социални мрежи – Instagram, комуникираме много през него.

 

Продавате ли?

Да, продаваме много.

 

Много? Колко процента от продажбите ви всъщност идват през социалните мрежи?

Не, важното е, че хората ни опознават по-добре. Мога да публикувам снимка на известни картини или да намеря творци. Забавно е, че творбите, които ще представя през следващите няколко години, открих именно чрез Instagram. Така че това е двустранен процес. Наистина е удивително.

 

А вие смятате ли, че се конкурирате с Apple Watch или не изобщо?

Ако погледнете статистиката, смятам, че частта от индустрията, която беше най-засегната миналата година, отчете спад в продажбите с 2000-2500 швейцарски франка.

Вероятно те са били засегнати от Apple Watch. Това, което можем да научим от него, е начинът, по който комуникира и да се вдъхновим от дизайна. Да, Instagram, Facebook, социалните мрежи са изключително важни и е страхотна възможност за по-малките брандове като H. Moser, защото можем да използваме нови средства, които големите марки се страхуват да използват.

Мисля, че научаваме много от тях по отношение на дизайна, динамиката, начина на комуникация с потребителите и е чудесна възможност за брандове като нашия. 

 

Последни новини
Още от Новини