Инфлацията в еврозоната се ускори до 0,4% през януари

Въпреки това тя остава значително под целта на ЕЦБ

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

През януари инфлацията в еврозоната се е удвоила, но остава доста под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от малко под 2 на сто. Това потвърждава неотдавнашното предупреждение на президента на ЕЦБ Марио Драги, че ръстът на потребителските цени вероятно ще остане нисък за продължителен период от време.

Малцина икономисти са на мнение, че повишената инфлация е признак за значително съживяване, като се имат предвид слабият растеж в региона, възобновеният спад на цените на петрола и нарастващата несигурност в света, предава AFP.

Годишната инфлация в еврозоната се е ускорила до 0,4 на сто през януари спрямо 0,2 на сто през декември, показва предварителната оценка на европейската статистическа служба Евростат. Данните са сигнал, че ръстът на цените се съживява, след като няколко месеца се движеше около нулата.

Растежът на инфлацията е продължил да бъде ограничаван от цените на енергията, които са спаднали с 5,3 процента през януари. Най-голямо поскъпване на годишна основа се наблюдава при храните, алкохола и тютюневите изделия, както и неенергийните промишлени стоки. 

Показателят за януари е най-високият от октомври 2014 г., когато също беше 0,4 процента, и може да донесе известно успокоение поне сред някои от представителите на ЕЦБ.

Централната банка на еврозоната изпълнява мащабна програма за стимулиране на икономиката, чиято цел е инфлацията да достигне целева стойност от малко под 2 процента. Като поддържа лихвите ниски и налива пари в икономиката чрез програмата за изкупуване на активи на стойност трилион евро, институцията се надява да генерира достатъчно икономическа активност, която да вдигне цените.

Миналата седмица ръководителят на банката Марио Драги намекна, че през март може да се пристъпи към увеличаване на стимулите.

Инфлацията е под целевата стойност от 2% февруари 2013 г. по много причини, не на последно място заради поевтиняването на петрола. Малко икономисти са на мнение, че инфлацията скоро ще се насочи към целевите 2 процента. 

Общият показател на инфлацията скрива дълбочината на проблемите в отделните страни. Дефлацията в Испания например се задълбочава, като годишният темп на инфлация пропада в още по-негативна територия през януари до -0,4 на сто от -0,1 на сто през декември.

Икономистите очакват ЕЦБ да натисне педала за по-нататъшно стимулиране през март след миролюбивата среща на централната банка през миналата седмица, на която Драги предупреди, че инфлацията в еврозоната се очаква да остане ниска за продължително време заради понижението на цените на петрола и ниските цени на храните и други продукти, коментира Financial Times. 

Последни новини
Още от Новини