Бразилия ще стимулира икономиката с над 20 млрд. долара

Държавните банки в страната ще предоставят допълнителен кредит, с който да помогнат на различни групи – от земеделци до компании за недвижими имоти

Снимка: Lula Marques/Bloomberg Снимка: Lula Marques/Bloomberg

Бразилия обяви, че държавните банки в страната ще предоставят допълнителен кредит от 83 млрд. реала (20,4 млрд. долара), с който да помогнат на различни групи – от земеделци до компании за недвижими имоти, да оцелеят през най-дълбоката рецесия от над век насам, съобщава Investor.bg.

Финансовият министър Нелсън Барбоса обяви седем отделни мерки късно в четвъртък, с които да освободи кредити от различни части на икономиката, добавяйки, че пакетът няма да струва нищо допълнително на държавната хазна.

„Задължение на правителството е да използваме по-добре ресурсите, които вече съществуват“, заяви Барбоса.

Сред мерките са планове за представяне на земеделски кредити и използване на пенсионния фонд на страната за насърчаване на повече инвестиции в инфраструктурата и жилищното строителство.

По-голямата част от мерките ще влязат в сила незабавно, каза Барбоса.

Пакетът, за който се говори от седмици, предизвика безпокойство сред инвеститорите, които се страхуват, че това е знак, че страната се отказва от последната си програма за икономии и се завръща към хлабавите фискални политики от първия мандат на президента Дилма Русеф.

Анализаторите се опасяват, че Русеф може да се изкуши да се вслуша в увеличаващите се призиви от крайната левица на партията си да изостави икономиите на страната за сметка на подкрепата им срещу опита на Конгреса за импийчмънт заради незаконни счетоводни практики. Оставката на фискалния ястреб Хоаким Лефи от поста финансов министър миналия месец и замяната му с Барбоса засилиха опасенията за преминаване към по-инославни политики.

Други казват, че пакетът от четвъртък, който е на стойност от около 1,4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, може да помогне за предотвратяване на задаващата се кредитна криза, но ще допринесе малко за стимулиране на икономиката.

„Малко вероятно е да задейства обрат в активността, както се надява правителството“, заяви Нийл Шийринг, икономист в Capital Economics. „Като за начало, повечето мерки целят облекчаване на бремето върху съществуващите длъжници – или казано иначе, те са създадени да спрат нещата да станат по-лоши отколкото реално да стимулират допълнителна активност“.

Анализаторите, анкетирани от централната банка, очакват икономиката на Бразилия да се свие с 3% тази година след свиване от 3,7% миналата. МВФ е дори по-песимистично настроен. Институцията заяви това месец, че очаква бразилската икономика да се свие с 3,5% през 2016.

Последни новини
Още от Новини