BNP Paribas: Ще видим три повишения на лихвите от Фед

Маниши Райчадури, капиталов стратег за тихоокеанския регион в BNP Paribas, коментира изявлението на Fed в интервю на Анджи Вау, First Up, Bloomberg.

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доходоносността по десетгодишните ДЦК бе около 2%

 

Защо мислите, че тази година ще бъде 3?

Това е мнението на повечето икономисти. Но трябва да кажем, че това е подвижна цел. Може би не за външни наблюдатели, като нас, а за самият Фед.

 

Какво имате предвид?

Никой не знае каква ще бъде икономическата ситуация през времето до месец март. Към настоящия момент се чувствам доста уверен, че ще направят още едно увеличение през март. В същото време, какво ще направят в оставащото време от годината, също остава отворен въпрос. Сега се придържаме към прогнозата за 3 повишавания на лихвите през тази година, точно, както каза Фед. Но трябва още веднъж да подчертая, че това ще зависи от събитията, които ще се случат в глобален план докато дойде момента за вземане на решения от страна на Фед.

 

Какво става в световен мащаб. Има доста неща, които ни притесняват. Очаквате ли колебливият пазар да се стабилизира?

Това, което се случва с ценните книжа в момента се ръководи от случващото се на валутния пазар. И по-специално какво се случва с китайския юан. На този терен не можем да имаме достатъчна яснота какво ще се случва, защото освен обичайните монетарни разногласия, ние виждаме и доста голямо изтичане на капитали от този пазар. Централната банка прави много, за да се противопостави на това. Но изтичането е факт, с който трябва да се съобразяваме и да наблюдаваме много внимателно. Междувременно, нека видим къде се корени този тренд на изтичане на капитали от големите пазарни фондове. Мисля, че от части това бе причинено от монетарната политика за стимулиране на инфлацията на долара. В същото време роля изиграха и тревогите за кредитния дефицит на големите пазари. Мисля, че това притеснение няма скоро да бъде успокоено.

 

Добре, прогнозите са негативни за развиващите се пазари, но точно за тези пазари ние получихме току що търговски данни, наблюдаваме изтегляне на чуждестранни капитали от акции в Япония и прехвърлянето им в бонове. Какво означават тези промени в позиционирането?

Мисля,че в същността си тази промяна е репозициониране към сравнително по-нискорискови активи. Инвеститорите изтеглят парите си от акции и ги прехвърлят в бонове, като залагат в полза на държавните ценни книжа за сметка на корпоративните акции. Това със сигурност ще се отрази в посока увеличаване на спредовете. В същото време мисля, че рискът, свързан с кредитния дефицит скоро няма да бъде на разрешен. Така че, единственият катализатор за сравнително успокояване на изтичането на капитали и на валутните пазари би могъл да дойде отново от Фед. Това ще осигури малко облекчение през втората част на годината и мисля, че това е единствената глътка въздух, която можем да очакваме до края на годината.

 

 

Последни новини
Още от Новини