Японският икономически министър подаде оставка

Повече подробности от Брайън Фоулър от Bloomberg

Акира Амари Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Акира Амари Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Колко голяма изненада беше това, Брайън? Той стартира пресконференция през изминалия час, защитавайки се от обвинения за финансова непристойност, но пак подаде оставка.

Точно така! Беше голям шок. Той говореше повече от половин час, защитавайки себе си. Той се обръщаше към обвиненията си като някои препращаше към секретарката си, а други отбягваше. Всичко показваше, че ще се бори да докаже, че е невинен и изведнъж към 34-та минута смени тактика и каза, че трябва да поеме отговорност и затова напуска. Сега въпросът е кой ще го замести и какво означава това за Абе.

Брайън, много набързо! Той беше на моя панел в Давос в събота. Той беше един от ключовите архитекти на Абеномиката, фокусирайки се върху женономиката. Това вреди ли на министър-председателя?

Можете да го погледнете от два ъгъла. Да – скандалът образува голяма дупка в кабинета му. Господин Амери беше важен не само като архитектът на ТТИП, но също така беше много близък с Абе – един от най-близките му съветници. Така че, да – голяма дупка е. От друга страна можете да кажете – добре, той излезе и се защитава в продължение на 30 минути и въпреки това подаде оставка. Поради лоялност към Абе не искаше да създава неприятности на министър – председателя. И го направи един ден преди комитетът по бюджета да се събере на заседание, което ще е утре, където ще има дълги дискусии около така важния за икономиката държавен бюджет. Можете да извъртите целия случай така – кабинетът на Абе демонстрира силна решителност да защити икономиката и в този смисъл сигурно няма да навреди на г-н Абе.  

 

Последни новини
Още от Новини