Силната йена представлява риск за японската икономика

Коментар на Хайди Лау, Bloomberg за японската йена и последващия ход на Японската централна банка

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Анджи Лау, Bloomberg:

Да, сигурно убежище. Това търсят инвеститорите.

Хайди Лун, Bloomberg:

Със сигурност. Продължава поскъпването на японската йена от началото на 2016. Видяхме, че валутата достига най-високата си стойност от една година преди около седмица. На фона на турбуленциите на финансовите пазари златото също така бе подкрепено. Директорът на "Валутни пазари" на Nomura Securities Co. Юносук Икеда посочи, че ако Японската централна банка (ЯЦБ) се въздържи от допълнителни стимули и остави йената да поскъпне в условията на слаб икономически растеж и влошаващ се пазарен сегмент, ефектите ще бъдат необратими. Всичко това ще рефлектира негативно върху представянето на корпоративния сектор и притока на капитали.

Нека да погледнем какво се случва с валутната двойка USD/JPY през последните шест месеца. Японската йена се превръща в една от най-добре представящите се валути сред 31-те основни валути, които следи Bloomberg. Доларът изтри около 4% от стойността си спрямо япоската валута през същия период. И както казах по-рано йената достигна най-високото си ниво от една година през този месец.

За последните три години обаче виждаме значителен спад на покупателната сила на йената. Предполагам, че това се дължи на ефекта от дългосрочната експанзивна парична политика на Японската централна банка.

Юносук Икеда смята, че ЯЦБ трябва да пристъпи към действия сега независимо от това на какво ниво се намира японската йена. Компаниите в Япония отлагат планираните си разходи за следващата финансова година. Съществува тази вероятност, че ако ЯЦБ не предприеме стимулиращи мерки, корпоративният сектор ще започне да губи доверие.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини