Пурисима: Филипинските услуги миналото тримесечие пораснаха с 30%

През 2017 те ще настигнат по приходи паричните преводи на имигрантите ни, каза финансовият министър на Филипините

Финансовият министър на Филипините Цезар Пурисима Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансовият министър на Филипините Цезар Пурисима Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Каква изненада! Голям стимул ще бъде за вас. На каква се дължи?

Мисля, че демонстрирахме капацитетът за структурен растеж на страната ни. Средното ниво за последните шест години бе 6.2%, което е най-високото, което сме имали от много години. Причината за това е, че сме потребителски независими. Но в същото време капиталовата ни акумулация, насочена към инвестициите се увеличава. Например последното тримесечие показа ръст от 13.5%. Друг важен фактор бе ролята на услугите. Растежът в износа на услуги през изминалото тримесечие бе над 30%. Той се дължеше на туризма и аутсорсинга. Всъщно 1.2 млн души са заети там. Към 2017 ще се приравни със заетостта в туризма. Общо двете ще донесат повече от $50 млрд. в икономиката., Това допълнително ще подкрепи позицията ни с излишъка по текущата сметка, което означава, че можем, да продължим да финансираме потреблението. Фискалната позиция на страната е силна, което означава, че ще можем да продължаваме да увеличаваме инвестициите в инфраструктура. Бъдещето изглежда светло.

По какъв начин тези постъпления ще променят паричната политика ако промени въобще ще има?

Ако погледнете последните четири тримесечия, мисля, че показват, че сме във възходяща траектория и тъй като имаме избори през първата половина на годината исторически те добавят към половин процент към БВП. Бих бил предпазлив оптимист, че ще продължим да правим същото като през 2015.

Цезар, в едно интервю казахте, че искате да намалите зависимостта си от паричните преводи от чужбина. Това обаче е трудно, нали? Ако водехме този разговор по това време другата година какъв процент от БВП можем да очакваме преводите от емигрантите да заемат.

Играят все по-малко роля, защото аутсорсинга расте изключително бързо. Тази година ще надмине паричните преводи по приходи. Все повече подобряваме туризма на страната – става третия стълб в текущата ни сметка. Филипините е една от най-богатите на минерали страни в света. В момента работим над подобряване регулативната рамка, за да излезем напред в пазара. Суровините могат да са четвъртият стълб в бъдещето. Паричните преводи са важни, но все повече диверсифицираме баланса на страната.

 

Последни новини
Още от Новини