Потребителските цени в Германия записват най-голям спад през януари

Bundesbank очаква инфлацията да достигне 2% през 2017

Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg Снимка: Hannelore Foerster/Bloomberg

Потребителските цени в Германия се понижават с най-бързия си темп през януари на годишна база, след като спадащите цени на петрола и забавянето на възникващите пазари оказаха натиск върху инфлационните очаквания.

Потребителските цени през декември спаднаха с 0,9%, посочват от федералната статистическа служба, съобщава Bloomberg. Това е най-голямото понижение от януари 2015 насам. Годишната инфлация отчете повишение от 0,2% до 0,4% месец по-рано, което е в унисон с медианната оценка на анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Докато по-високата инфлация може да се приема като добра новина за Европейската централна банка, нейното ускоряването може да има и друга страна - да замаскира влошаващата се икономическа перспектива. С оглед на поевтиняването на петрола с почти 25% от началото на декември и допълнителния натиск, който оказва това върху инфлационните очаквания, президентът на ЕЦБ Марио Драги анонсира, че не са изключени допълнителни монетарни стимули още през март.

Преди публикуването на днешния доклад икономисти прогнозираха месец по-рано ускоряване на темпа на инфлация в еврозоната от 0,2% до 0,4% през януари.

През декември ЕЦБ прогнозира, че инфлацията във валутния съюз ще достигне 1,6% през 2017. Bundesbank очаква повишение на инфлацията до 2% през следващата година.  

Последни новини
Още от Новини