Портфолиото от мобилни услуги на Facebook увеличава приходите

Айлийн Бърбридж, президент на Tech City за Великобритания и Керълайн Хайд от Bloomberg говорят за увеличаването на приходите на Facebook от мобилните им услуги

Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Преди няколко години, хората идваха в това предаване и казваха, че много трудно ще бъдат спечелени пари от тази платформа, особено докато Марк Зукърбърг я ръководи, но Facebook направиха това по един брилянтен начин, нали?

Точно така. Разбира се, ние с Каролин никога не сме твърдели подобно нещо. Те наистина се справиха прекрасно и разбраха как да използват мобилното потребление. От компанията казаха, че повече от половината им потребители използват Facebook само през мобилните си телефони – това е изключително и невиждано досега от никой в индустрията.

80% от приходите са дошли от мобилен трафик, 69% през последното тримесечие на миналата година, това е изключителен растеж на мобилното потребление. Къде е връхната точка, колко още ще продължи това?

Не знам, според мен те ще продължат да разширяват хоризонтите си и ще продължават да показват и развиват нови форми за ангажиране. Те казаха, че ще развиват Moments, което наскоро стартираха във Великобритания, както и неща, заради които някои хора казаха, че ще заприличат на Twitter. Twitter имат сериозни проблеми да печелят пари и да разширяват потребителската си база, докато Facebook нямат този проблем и вече могат да се развиват и други комуникационни средства.

Интересно е, че отмъкнаха шефа на продуктите в Twitter, спорно е дали са го отмъкнали, но той отиде в Instagram, за да помага с развитието на продуктите. Това показва как се променя Facebook, защото всички си говорим как „харесваме“ цифри. Скоро ще имат повече от харесвания – ще имат реакции, ще можеш да се „засмееш на глас“ на нещо, да „обикнеш“, нещо, и това ангажира хората по още един начин. 

Така е и мисля, че не трябва да омаловажаваме това, което вие казахте преди малко – те ще придвижат всички към Messenger и WhatsApp и ще започнат да разбират разликата между списъка с новини и съобщенията, които разменяте с приятелите си. Докато за медийните компании те не са много различни, а така ще могат още повече да разширят потребителската си база.

Вчера имахме голяма дискусия по тази тема, ставаше дума за Messenger, не толкова за WhatsApp. Говорихме много за платформата Facebook и как да се печелят пари от нея. Изглежда имаме подобна дискусия за съобщенията и за WhatsApp, как може да се печелят пари и от него и колко бързо може да стане?

Мисля, че правят правилното нещо, те наскоро увеличиха ангажираността на WhatsApp, като премахнаха абонаментните таксите и преминаха на безплатен модел, нещо подобно на Messenger. Мисля, че те са на прав път, искат хората да използват техните платформи и продукти, за да бъдат във връзка с всички – приятели, продукти, бизнес колеги, след което ще започнат да агресивно да печелят пари от тях.

Керълайн, много накратко за една дребна риба в сектора наречена Twitter на стойност 11,4 млрд. долара която е едно нищо в сравнение с Facebook. Сега имаме същите притеснения и въпроси, които задавахме за Facebook, сега задаваме и за Twitter. Ще могат ли те някога да се съревновават с Facebook и да постигнат същите резултати?

Въпросът е кой използва Twitter? Те трябва да разширят влиянието си, защото в момента това е говорилня между знаменитости, журналисти и почти никой друг. Те трябва да разберат как да увеличат абонатите си до 1 милиард, защото в момента те са 300 млн., което е по-малко от Instagram и всеки един от продуктите на Facebook. Те трябва да ангажират всеки един човек в Twitter, а това е голямото им предизвикателство. Те смениха ръководството си и Джак Дорси се опитва да разбере как да ги превърне в по-ценен актив. Опитват да го направят с Moments и събитията на живо, но в момента, когато успеят да включат малко повече видео стрийминга, тогава и ние ще започнем да се пристрастяваме повече към тях.

Последни новини
Още от Новини