ОПЕК: Няма планове за среща с Русия

Руският енергиен министър каза, че е готов за среща с ОПЕК за понижаване на производството на петрол

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Делегати на ОПЕК казаха, че няма планове да се водят преговори за понижение на производството на петрол, след като руският енергиен министър Александър Новак каза, че Русия има желание да се срещне с организацията през следващия месец, за да бъде координирана политика на производството, пише Bloomberg. 

Новак каза в Санкт Петербург, че Русия има желание да обсъжда нивото на петролното производство с ОПЕК, предаде Interfax на 27 януари. След като коментарите на Новак бяха публикувани в медиите, петролът поскъпна със 7,8% до $34,82 за барел в Ню Йорк, достигайки най-високото си ниво от 6 януари. 

„Възможно е Русия да опипва почвата, за да разбере как биха реагирали членовете на ОПЕК на идеята за намаляване на производството“, каза Джейсън Бардов, директор на Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийския университет. 

До момента Русия, която разчита на петрола за около 40% от приходите в бюджета на страната, неколкократно заявяваше, че иска производството на петрол да остане стабилно въпреки понижаването на цената на суровината. Финансовото министерство прогнозира, че бюджетния дефицит през 2016 може да се увеличи прямо 2015, когато достигна 5-годишен връх. 

Дори да се стигне до преговори между Русия и ОПЕК за ограничаване на производството през февруари, те ще са трудни, защото най-големият производител в ОПЕК Саудитска Арабия иска да запази пазарния си дял, докато през зимните месеци Русия не може да понижава производството. Двете страни освен това се различават и в политическите си позиции спрямо Сирия, като Русия подкрепя президента Башар Асад, докато Саудитска Арабия иска оттеглянето му. 

Следващата насрочена среща на ОПЕК е през юни. 

 

 

Последни новини
Още от Новини