Газдов: Двигател на ръста във ВЕИ ще бъдат развиващите се пазари

Никола Газдов, управляващ пъртньор в Ре Енерджи Инженеринг за инвестициите във ВЕИ сектора

Никола Газдов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Газдов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През следващите 4 години световният капацитет на ВЕИ ще се увеличи до 500 гигавата. Причините за експанзивния ръст е, че технологиите стават все по-евтини и по-лесни за изграждане. Ако за изграждането на една атомна централа с капацитет 1000 мегавата са нужни от 8 до 12 години, то за ВЕИ със същия капацитет ще бъдат нужни от 2 до 4 месеца. Това каза Никола Газдов, управляващ пъртньор в "Ре Енерджи Инженеринг" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Газдов се съгласи, че „двигателят на ръста на възобновяемата енергия ще бъдат развиващите се пазари“ и уточни, че новата тенденция в енергетиката е все повече да се разчита на т.нар. „сторидж“.

„Предстоят много интересни времена. Това, което се случва в момента в енергетиката е равносилно на революция. Трябва да се адаптираме и да помислим какво може да спечели България.

Очевидно няма да завладеем света с пари, но ние сме малък пазар и тук по-лесно може да се експериментира. Има интересни стартъпи, които могат да развиват технологии, които след това да се изнасят и по света“.

"Следващата голяма крачка в развитието на индустрията ще бъде дигитализацията. В България има доста добра стъртъп среда. Компанията, която ще стане водеща в дигитализацията на ВЕИ индустрията може да се появи във всяка една държава, във всеки един град. Защо не в България!" 

За промяната на бизнессредата след срещата за климата в Париж, енергийният експерт каза, че "индиректно се е променила средата“.

„Вярвам, че това ще даде спокойствие на парите. Парите не обичат шумните места, обичат спокойствието. Политическата добра воля означава гаранция, че няма да има турболенции, а ще има стабилна среда за развитие“.

Дългосрочната политическа подкрепа в комбинация с поевтиняването на технологиите е гаранция за успех на бранша и макар в България нагласата спрямо ВЕИ да е много негативна, зарази класическия черен ПР срещу цялата индустрия, това с времето ще се промени, но не веднага, каза Газдов. "Всички знаци сочат в една посока – напред и нагоре".

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини