Недвижимите имоти в световен мащаб са достигнали стойност от $217 трлн.

Тя надвишава 2,7 пъти БВП на света

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Общата стойност на завършените имоти в световен мащаб е достигнала 217 трлн. долара през 2015 г., като те съставляват 60 на сто от основните глобални активи, показват данните на консултантската компания Savills, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Стойността на глобалната недвижима собственост – бизнес и жилищни имоти, горско стопанство и земеделска земя, е 2,7 пъти по-голяма от световния брутен вътрешен продукт (БВП), показват още данните на консултантската компания.

Това означава, че недвижимите имоти са важен източник на национално, корпоративно и индивидуално богатство, като на жилищните имоти се падат 75 на сто от общата глобална стойност.

“Общата стойност на цялото добито злато достига около 6 трлн. долара и бледнее в сравнение с общата стойност на завършените имоти”, коментира Йоланд Барнс от консултантската компания.

"Стойността на недвижимите имоти в глобален план надвишава с почти една трета  общата стойност на всички търгувани акции и секюритизирани дългови инструменти, взети заедно. Това още повече подчертава важната роля на недвижимите имоти за световната икономика”, допълва тя.

Барнс казва още, че имотите са този клас активи, който би бил най-засегнат от световната парична политика и инвестиционната дейност. Те са и активите, които най-силно въздействат върху икономиките.

В доклада на компанията се посочва, че през последните години количествените облекчения и ниските лихвени проценти са оказали натиск върху доходността от имотите в глобален мащаб, като са довели до поскъпване на активите заради засилената инвестиционна активност и насочването на големи обеми капитал към сектора.

Като цяло най-големият и най-важният компонент от общата стойност на недвижимите имоти в глобален мащаб е стойността на жилищата. Те се оценяват на 162 трлн. долара, като сегментът се отразява пряко на 2,5 млрд. домакинства по света, пише Investor.bg.

Близо една четвърт от тази стойност се дължи на жилищните имоти в Китай в съответствие с китайското население. Голяма част от тежестта обаче пада и върху Запада. Над една пета от стойността на жилищните имоти в глобален план се формира от Северна Америка, въпреки че там живее 5 на сто от световното население, показват данните.

Западните нации доминират на глобалния пазар на бизнес имоти, показват още данните. Стойността на земеделските и горски имоти се включва за пръв път в оценката на компанията, като се изчислява на 26 трлн. долара. От тях 30% са собственост на корпорации и институционални инвеститори, а останалата – на неинвестиращи предприятия, оператори и други собственици, особено в развиващите се икономики, където това е сектор с голям потенциал за по-нататъшен растеж и инвестиции.

Последни новини
Още от Новини