Казанджиев: Русия бе повече от сдържана в позицията си за газовия хъб Балкан

Христо Казанджиев за енергийните проекти в България в предаването "Светът е бизнес", 28.01.2016.

Българо-руската среща имаше по-скоро политически смисъл, отколкото икономически. Това каза енергийният експерт Христо Казанджиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. По думите му самият факт, че тази комисия се събира след пет години е позитивен, защото винаги е по-добре страните да си говорят, отколкото преговорите да се избягват. 

"Същественото в случая е, че българското правителство декларира, че иска да развива енергийни проекти с Русия".

Енергийният експерт посочи три акцента, на които трябва да се обърне внимание след тази среща:

"На първо място това е подписването за реновиране на шести блок, вторият аспект е газовият хъб "Балкан" и третият - окончателната позиция за прекратяване на проекта "Южен поток".

По думите на Казанджиев Русия е била повече от сдържана в позицията си за газовия хъб "Балкан" и по-скоро е отговорила на очакванията на България, отколкото да изрази някаква позиция, защото "изграждането на хъб не е свързано с каквито и да било технически проблеми и въпроси, които изискват мнението на ЕК".

"Политиците следва да се ангажират за много сериозна програма за развитие на газовите доставки и тяхната диверсификация", каза Казанджиев. А по повод интерконекторът с Гърция той заяви, че е "порочен начинът, по който е структуриран самият проект", защото капацитетът на потока трябва да бъде плащан от България.

Като най-важен и позитивен резултат от срещата, Казанджиев посочи удължаването на работата на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй", което ще гарантира произвеждане на електроенергия, която ще бъде на поносима за българския потребител цена. 

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Новини