Иран договори сделки с Airbus и Peugeot

Рухани продължава да договаря сделки в Европа

Президентите на Франция Франсоа Оланд и на Иран Хасан Рохани по време на посещението на Рухани в Париж. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Президентите на Франция Франсоа Оланд и на Иран Хасан Рохани по време на посещението на Рухани в Париж. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Иран в лицето на своя президент Хасан Рухани договори сделка за купуването на над 100 самолета от Airbus, а освен това се споразумя с Peugeot Citroen за модернизация на фабрика за производство на автомобили в Техеран. Сделките бяха договорени по време на посещението на Рухани в Париж. 

Иранският президент обикаля Европа след вдигането на санкциите срещу Иран, като при посещението му в Италия вече бяха договорени сделки на стойност $22 млрд. 

Закупуването на самолетите ще позволи на Иран да подобри безопасността на полетите си, след като много от използваните от страната самолети са твърде стари. Средната възраст на пътническите самолети на Иран към момента е 26,8 години, показват данни на Planespotters.net. Причината е, че заради санкциите страната не можеше да си позволи да ги замени. 

Peugeot от своя страна ще инвестира 400 млн. евро през следващите 5 години заедно с местния си партньор Iran Khodro, като средставата ще послужат за обновяване на автомобилната фабрика в близост до Техеран. Фабриката ще произвежда по 100 хил. превозни средства годишно, а процесът ще започне в края на 2017. Производството постепенно ще се удвои. 

Иранската икономика представлява интересна възможност за растеж за редица компании, защото икономиката на страната с обем от $400 млрд. е втората най-голяма в Близкия Изток след тази на Саудитска Арабия, а населението на страната е 77 млн. души. 

Вижте снимки от европейската обиколка на президента Рохани.

 

 

Последни новини
Още от Новини