Фед трябва да сближи своите прогнози и пазарните очаквания

Консенсусната прогноза за ръста на БВП в САЩ през четвъртото тримесечие е 0,8%

Орелът на фасадата на сградата на Федералния резерв във Вашингтон. 15 декември 2015. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Федералния резерв във Вашингтон. 15 декември 2015. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв на САЩ трябва да се възползва от възможността и да изглади различията между предишните му изявления и пазарните очаквания за темпа на затягане на паричната политика тази година. Това заяви Филип Гуарко, главен инвестиционен стратег в JPMorgan, цитиран от Investor.bg.

След първото повишаване на лихвените проценти в средата на декември няколко членове на централната банка заявиха, че през 2016 може да има четирикратно увеличение на ставките. Фючърсите върху федералните фондове обаче показват, че пазарите не вярват на това намерение.

Двудневното заседание на Федералната комисия по отворените пазари приключва в 21 часа българско време, но след това няма да има пресконференция.

“Те трябва да изгладят различията, защото пазарът казва едно повишение, а те все още говорят за четири, така че тази дупка трябва да се затвори”, казва Гуарко.

Според Фил Орландо, главен стратег за ценни книжа във Federated Investors, консенсусната прогноза за ръста на БВП в САЩ през четвъртото тримесечие е 0,8%, поради което Фед няма как да вдигне лихвите през март.

Последни новини
Още от Новини