Deutsche Bank с първа загуба от 2008

Акциите на банката са надолу с 24% тази година

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Deutsche Bank отчита загуба от инвестиционното си банкиране, най-голямото в Европа, през четвъртото тримесечие като приходите от всеки отдел се понижават въпреки опитите на главния съизпълнителен директор Джон Краян да възстанови растежа на печалбата, съобщава Bloomberg.

Загубата за тримесечието възлиза на 1,15 млрд. евро, като през същия период на предишната година банката е отчела печалба преди данъците от 323 млн. евро, заяви компанията във Франкфурт в четвъртък. Приходите от отдела за корпоративно банкиране и ценни книжа са се сринали с 30% до 2,1 млрд. евро с отрицателна възвращаемост по капитала.

Краян, който пое поста на главен съизпълнителен директор през юли, свива империята, търгуваща с дългове, изградена от предшественика си Аншу Джейн, като част от обещанието си да укрепи капиталовите нива и да даде тласък на рентабилността, свита заради разходите при предишното управление. Неговата задача стана много по-трудна след катаклизмите на пазара в края на миналата и началото на тази година заради опасенията около по-слабия растеж на развиващите се пазари и срива на цените на петрола.

„Несигурността около петрола, лихвените проценти и растежа карат инвеститорите да стоят в очакване и да не се възползват от услугите на Deutsche Bank”, казва Майкъл Софърт, анализатор в Norddeutsche Landesbank, който препоръчва на инвеститорите да продават акциите. „Големият въпрос за акционерите в момента е къде са положителните перспективи и как банката може да спечели пари“.

Акциите на Deutsche Bank са поевтинели с около 24% през тази година, предава Investor.bg.

Deutsche Bank отчита нетна загуба от 6,8 млрд. евро за 2015, първата годишна загуба от 2008 насам, след отписване от стойността на инвестиционното и потребителското си банкиране и отделяне на средства за съдебни разходи.

В инвестиционното банкиране, което генерира по-голяма част от приходите, правните разходи са нараснали до 335 млн. евро през четвъртото тримесечие от 42 млн. евро преди година. Търговията с дълг и валута, най-големият източник на приходи за подразделението, отчита понижение от 16% до 947 млн. евро.

Подразделението, което се грижи за физически лица, както и за малки и средни предприятия, е със загуба преди данъците от 675 млн. евро през четвъртото тримесечие след печалба от 8 млн. евро преди година заради разходи за преструктуриране.

Отделът за банкови трансакции обаче отбелязва ръст на печалбата преди данъците от 40% до 347 млн. евро за същия период, докато управлението на активи и благосъстоянието е със спад на печалбата от 23% до 274 млн. евро.

„В интерес на истината Джон Краян предупреди, че преориентирането на инвестиционното банкиране ще се отрази на приходите, затова не трябва да сме много изненадани от това“, казва Нийл Смит, анализатор в Bankhaus Lampe с препоръка за купуване на акциите.

Deutsche Bank заяви, че 2016 ще бъде „пикова година по отношение на преструктурирането“, за което ще бъдат отделени 1 млрд. евро, като съдебните разходи ще продължат да бъдат „бреме“. Компанията ще „продължи да работи упорито, за да изчисти правните проблеми“, заяви Краян.

„Преструктурирането и инвестициите от плана ще продължат през годината“, заяви той. „Знам, че периодите на преструктуриране могат да бъдат предизвикателство. Убеден съм обаче, че като продължим дисциплинирано да прилагаме стратегията си, можем и ще трансформираме Deutsche Bank в по-силна, ефективна и добре управлявана институция“.

Последни новини
Още от Новини