Държавната гаранция за лошите кредити в Италия влиза в сила до края на март

Мярката ще позволи на банките да продадат своите лоши кредити след като ги обезпечат с гаранцията

Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Матео Ренци, премиер на Италия. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Държавната гаранция на лошите кредити на италианските банки, договорена от правителството на премиера на страната Матео Ренци и ЕС, може да започне да функционира до края на март, каза служител на висок пост в италианското министерство на финансите, предаде Bloomberg.

„Мислим, че операциите може да стигнат до министерството на финансите до няколко месеца“, каза Алесандро Ривера, председател на италианския банков, финансов и правен орган.  Цената на гаранцията ще бъде около 90 базисни пункта за първите 3 години, допълни той. 

Схемата ще позволи на банките да продадат своите лоши кредити на частни инвеститори след като платят държавната гаранция по тях. Италианското правителство води преговори с ЕЦБ за използването на обезпечени с активи ценни книжа като обезпечение. 

Мярката вероятно ще бъде приета с указ, като по този начин ще влезе в сила веднага, а правителството няма да слага таван на държавната гаранция в указа. 

Целта на мярката е да се изчистят лошите кредити от италианските банки, които представляват сериозен проблем за финансовата система на страната. Лошите кредити в Италия достигнаха 350 млрд. евро или около 17% от общия обем кредити в третата по големина европейска икономика. 

Според някои анализатори обаче мярката няма да свърши работа и е доста по-слаба от изпозлваните в Испания и Ирландия по време на финансовата криза. 

 

Последни новини
Още от Новини