Caterpillar със силни перспективи за печалба през 2016

Компанията обяви по-добра от очакваното печалба за последното тримесечие на 2015

Снимка: Frank Polich/Bloomberg News. Снимка: Frank Polich/Bloomberg News.

Производителят на тежки машини и двигатели Caterpillar във вторник представи силни перспективи за печалба за 2016, въпреки че компанията намали насоките си за очакваните продажби заради трудности в резултат на слабото търсене на оборудване за миннодобивни и петролни сондажи, предава Investor.bg.

Базираната в Пеория, Илинойс, компания съобщи и по-добра от очакваното печалба за четвъртото тримесечие. Приходите обаче не оправдаха очакванията.

Акциите на компанията поскъпнаха с 6,5% до $ 62,10 в търговията преди отварянето на пазара.

Caterpillar заяви, че очаква приходите да се понижат с около 10% до $40-44 млрд. През октомври компанията прогнозира спад на продажбите от 5% през 2016, като две трети от загубите ще се дължат на по-слаби продажби на миннодобивното оборудване. Спадът ще отбележи и четвърта поредна годна на по-слаби продажби, което е рекорд за компанията.

Caterpillar, която вече планира да съкрати хиляди работни места през следващите години, заяви, че ще задели $400 млн. за преструктуриране през 2016, за да намали структурата на разходите си.

Въпреки всичко Caterpillar очаква печалба от $4 на акция през 2016 без разходите за преструктуриране. 

Главният изпълнителен директор Дъг Оберхелман представи перспективите на компанията, заявявайки, че те „отразяват затруднените пазари на петрол и други суровини и продължителната икономическа слабост в развиващите се страни. Макар че американските и европейските икономики показват признаци на стабилност, глобалната икономика остава под натиск“.

Caterpillar е изправена пред трудности на няколко от пазарите си. Отслабващият икономически растеж в САЩ ограничава строителната дейност, а по-ниските цени на петрола и газа са намалили продажбите на машини и двигатели на Caterpillar, използвани за фракинг в Северна Америка.

Влошаващата се икономика в Бразилия и по-слабият икономически растеж в Китай са орязали продажбите на два от ключовите международни пазара на Caterpillar.

За четвъртото тримесечие, приключило на 31 декември, Caterpillar отчита загуба от $87 млн., или 15 цента на акция, спрямо печалба от $757 млн., или $1,23 на акция, за същия период на предишната година.

Без разходите за преструктуриране, които възлизат на 89 цента на акция, компанията отчете печалба от 74 цента на акция. 

Приходите, включително от финансиране, са се сринали с 23% до $11,03 млрд. 

Caterpillar заяви, че продажбите за тримесечието са се понижили във всички региони и сегменти. Продажбите в Северна Америка са с 26% надолу на фона на спадовете в енергетиката и транспорта. В Европа, Африка и Близкия изток понижението е от 20%, отчасти в резултат на валутни влияния. Латинска Америка отбелязва най-големия спад на продажбите, като слабостта на Бразилия се отразява най-много за 36-процентното годишно понижение в региона.

Последни новини
Още от Новини