1 млн. души ще потърсят убежище в Европа през 2016

ООН очаква ръст на мигрантите от Азия и Северна Африка

Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg Снимка: Victor J. Blue/Bloomberg

Още поне 1 млн. души - от Африка, Близкия изток и Азия, ще потърсят убежище в Европа през 2016. Това прогнозира ООН в свой доклад, предава Investor.bg. През тази година в Стария континент пристигнаха около милион бежанци, голяма част от които през гръцките острови.

Старият континент е изправен пред най-голямата мигрантска криза от Втората световна война насам, допълват още експертите. Военният конфликт в Сирия ще продължи да бъде основната причина за бежанската вълна, става ясно още от доклада.

Очакванията на ООН са през тази година да се увеличи броят на мигрантите от Азия и Северна Африка.

Войната в Сирия е прогонила 6,5 млн. души от домовете им. 4 млн. от тях към момента са намерили убежище в Египет, Ирак, Йордания, Ливан и Турция, посочват от ООН.

Ситуацията в Европа около бежанците обаче тепърва ще се влошава, смятат от организацията, сочейки напрежението след терористичните атаки в Париж и случилото се в германския град Кьолн в Новогодишната нощ.

Междувременно Гърция е критикувана, че "сериозно пренебрегва" своите задължения по опазването на границите на Шенген, пише гръцкото издание Kathimerini. В проект на доклад за състоянието на зоната са записани пропуските на гръцките власти, коментира зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домровскис.

Заключенията са направени по време на необявена проверка на контрола по гръцко-турската граница, която се е провела в началото на ноември 2015. Оценени са били действията на граничните патрули, идентификацията и регистрацията на бежанците и сътрудничеството със съседните държави.

Според предварителната информация южната ни съседка не се справя по отношение на регистрацията на бежанците, снетите пръстови отпечатъци не се вкарват в системите за идентификация. През декември Гърция прие помощ от Frontex именно по отношение на регистрацията на бежанците.

Последни новини
Още от Новини