Затихващата шистова революция

Американското производство на суров петрол ще се понижи със 700 хил. барела на ден до края на тази година

Снимка: Martin Divisek/Bloomberg Снимка: Martin Divisek/Bloomberg

Три големи американски шистови петролни компании съкратиха плановете си за капиталови разходи за 2016 с повече от очакваното в опит да оцелеят при цени от петрола от около 30 долара за барел. Според една от компаниитe цените ще трябва да нараснат с над 20%, за да се завърне тя отново към печалба, съобщава Investor.bg.

Съкращенията на Hess Corp, Continental Resources и Noble Energy са между 40 и 66%. Това бележи втора поредна година на отдръпване на трите компании, които обикновено се възприемат като едни от най-издържливите шистови петролни производители.

Съкращенията са и по-резки от очакванията. Анализаторите в Bernstein Energy прогнозираха, че намаленията на разходите в сектора през 2016 ще бъдат средно с около 38%.

Бюджетите може да се свият и по-сериозно в сравнение с миналата година, когато разходите спаднаха с между 20% и 50%. Производството на някои компании пък може да намалее за първи път в историята им.

„Много рядко се случва да има понижение на разходитe за две поредни години“, казва Майк Бреард, анализатор в Hodges Capital Management в Далас. „Всеки публикуван бюджет в момента ще бъде много по-нисък от миналата година“, допълва той.

През 2015 обаче много оператори успяха да повишат производството, намирайки нови начини да извличат повече петрол от шистовите скали, нещо, което е малко вероятно да се повтори.

Continental призна, че ще добива с около 10% по-малко петрол тази година, тъй като вече не може да си позволи нововъведения, и продава повече петрол при занижени цени.

Американското правителство прогнозира, че местното производство на суров петрол ще се понижи с около 700 хил. барела на ден до края на тази година до около 8,5 млн. барела на ден.

Намаляването на разходитe обикновено означава по-малко сондажни кладенци. И трите компании казват, че ще намалят броя на платформите, пробиващи нови кладенци в американските шистови петролни полета в Тексас, Северна Дакота и на други места.

„Ако намаляваш бюджета си с 60%, можеш да сондираш с 40% по-малко кладенци и производството ти ще се понижи значително“, казва Бреард.

Continental, вторият най-голям производител на петрол в Северна Дакота, заяви, че ще намали капиталовия си бюджет за 2016 с 66%. Управляваната от милиардера и борсов спекулант Харолд Хам компания планира разходи за 920 млн. долара тази година спрямо 2,7 млрд. долара през 2015.

Компанията заяви, че няма как да постигне печалба преди цените на петрола да се завърнат на ниво от 37 долара за барел. Цените на американския петрол затвориха на 31,45 долара за барел във вторник.

Междувременно базираната в Ню Йорк Hess планира разходи в размер на 2,4 млрд. долара през 2016, което е с 40% по-малко от 4 млрд. долара през миналата година.

Noble пък намали дивидента за тримесечието с 44% и заяви, че ще понижи разходите с 50% през тази година.

За разлика от тях обаче Pioneer Natural Resources, известна с агресивната си хеджова програма, заяви този месец, че планира разходи между 2,4 и 2,6 млрд. долара тази година.

Макар че Pioneer ще финансира бюджета си за 2016 отчасти чрез продажбата на активи за 500 млн. долара, ръстът на разходите спрямо тези от 2015 извежда компанията напред във времена, когато повечето производители намаляват инвестициите.

Последни новини
Още от Новини