Разширяването на програмата за саниране бе одобрено от правителството

В обхвата й ще попаднат по-малки сгради и стари тухлени блокове

Левове. снимка: Bloomberg Левове. снимка: Bloomberg

Министерският съвет е одобрил разширяването на националната програма за саниране на жилищните блокове и с по-малки сгради, както и с тухлени блокове, проектирани преди 26 април 1999 г., съобщават от пресцентъра на правителството.

В обхвата на програмата, която беше приета в началото на миналата година, вече попадат строените по индустриален способ жилищни блокове на поне три етажа и с минимум 6 и максимум 36 апартамента в тях, както и старите масивни сгради с поне 6 апартамента. Тухлените блокове обаче ще са допустими за саниране по националната програма само след като общините декларират, че няма да получат финансиране по линия на новата оперативна програма “Региони в растеж”.

В програмата ще бъдат включени и блоковете, по които започнаха дейности по обновяване със средства от старата оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г.

Предимство обаче ще се дава на големите блокове, строени по индустриален способ, както и на старите жилищни блокове, които са опасни за обитателите им, става ясно от решението на правителството.

“При оценката на подадените заявления през 2016 г. общините трябва да третират с приоритет многофамилните жилищни сгради, строени по индустриален способ, като предимство се дава първо на сградите над 36 самостоятелни обекта, а след това на тези под 36 самостоятелни обекта, строени по индустриален способ”, посочва се в съобщението.

Дейностите по блоковете, които ще бъдат одобрени за финансиране през тази година и ще сключат договори с Българската банка за развитие, която отпуска средствата, обаче ще започнат през 2017 г., след като приключи санирането на всички жилищни сгради, стартирано през миналата година, и ако има пари по програмата.

Към момента с Българската банка за развитие са сключени малко под 1 800 договора за обновяване на жилища, а подадените заявления към банката са почти 1 900, предава Investor.bg.

От сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се вижда обаче, че държавата е занижила драстично “тавана” на разходите за обследванията на сградите за саниране, за проектиране, надзор, инвеститорски контрол и за самото строителство, за да може програмата да обхване повече сгради.

За обследвания общините вече ще може да се плаща максимум 7 лева без ДДС, за проектиране и надзор – до 8 лева без ДДС, а за строителство – до 140 лева без ДДС.

Последни новини
Още от Новини