Петима брокери оправдани по скандала с манипулирането на Libor

Дискусиите за шести продължават

Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg Лондон. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Петима бивши брокери, обвинени, че са помогнали на осъдения трейдър Том Хайс да манипулира Libor – лихвата на междубанковия пазар в Лондон – който се използва като основа при оценяването на деривати и заеми за трилиони долари, бяха оневинени от съдебно жури в Лондон на 27 януари, съобщава Bloomberg. Обвинения срещу шести брокер продължават да се разглеждат и обсъждат. 

Имената на освободените брокери са Колин Гуудман, 53 и Дани Уилкинсън, 49, работили за ICAP, Ноел Крайън, 50, който е бивш служител на Tullett Prebon, Тери Фар,44 и Джеймс Гилмор, 50 – бивши служители на RP Martin Holdings. Обсъжданията за Даръл Рийд, 50, също бивш служител на ICAP, продължават. 

Решението слага край на проточващ се и сложен 4-месечен съдебен процес, който беше отлаган заради това, че един от обвиняемите – Уилкинс – се разболя. 

Осъденият Том Хайс излежава присъдата си от август 2015, като през декември след обжалване тя беше намалена от 14 на 11 години. 

Скандалът с манипулирането на Libor избухна през 2012, когато започнаха разследвания от регулаторните органи в САЩ, Великобритания, Швейцария и други срещу водещи световни банки, а по-късно и срещу отделни трейдъри и брокери. 

 

 

Последни новини
Още от Новини