Fitch предупреди за понижаване на рейтинга на Полша при ръст в дефицита

S&P вече понижи кредитния рейтинг на страната

Беата Шидло, премиер на Полша. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg Беата Шидло, премиер на Полша. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Рейтинговата агенция Fitch предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на Полша, ако новото правителство на страната предложи мерки, които биха довели до по-висок бюджетен дефицит, съобщава Bloomberg. Новината идва по-малко от две седмици след като друга голяма рейтингова агенция - Standard & Poor’s – за първи път в историята понижи кредитния рейтинг на Полша. 

През този месец Fitch остави кредитния рейтинг най-голямата икономика в Източна Европа непроменен – на ниво A- със стабилна перспектива. Това обаче беше продуктивано от факта, че бюджетния дефицит ще остане под 3% от БВП през 2016 и 2017, каза анализаторът Арнауд Луис. 

Новото правителство на партия Право и справедливост, което пое властта в Полша през октомври 2015, иска да увеличи социалните разходи и да понижи пенсионна възраст, като въведе специални данъци и подобри събираемостта на вече наложените. 

Fitch все още не понижава кредитния рейтинг след тези планове на правителството, но S&P вече го направи, казвайки, че мерките, насочени към увеличаване на бюджетните приходи няма да са достатъчни, за да покрият планираните по-високи разходи. 

След решението на S&P на 15 януари доходността на полските 10-годишни ДЦК стигна едномесечен връх, а полската злота поевтиня до 4-годишно дъно спрямо еврото.

„Ако има политическо изявление, в резултат на което дефицитът ще се увеличи, това може да се окаже причина за понижение на кредитния рейтинг. Очакваме някои от предизборните обещания да бъдат изпълнени, но също прогнозираме и растежът да остане силен, на ниво от 3,5% или по-високо“, каза анализаторът от Fitch Луис. 

 

 

Последни новини
Още от Новини