Фед очаквано остави лихвите непроменени

Следи се развитието на световната икономика и пазари и влиянието им върху САЩ

Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Орелът на фасадата на сградата на Фед. Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Федералният резерв очаквано остави основния лихвен процент в САЩ непроменен на ниво от между 0,25% - 0,5%, съобщава Bloomberg. Централните банкери от паричната институция на САЩ казаха, че все още очакват да вдигнат лихвите с „постепенен“ темп, докато следят отблизо начина, по който световната икономика и пазари се отразяват на перспективите в САЩ. 

Федералната комисия по операциите на открития пазар „следи отблизо глобалните икономически и финансови развития и оценява техните влияния върху пазара на труда, инфлацията и баланса на рисковете“ се казва в изявлението на Фед след края на двудневната среща на американската централна банка. 

Гуверньорът на Фед Джанет Йелън и колегите ѝ взеха единодушно решението да не променят лихвите, като Йелън каза, че информацията „предполага, че условията на пазара на труда са се подобрили още дори след забавянето на икономическия растеж през миналата година“. 

Фед продължи да поддържа прогнозата си, че инфлацията ще се ускори до 2% в средносрочен план, но каза, че се очаква ръстът в ценовото равнище да остане нисък в краткосрочен план, отчасти заради последното поевтиняване на цените на енергийните ресурси. 

Индикаторът за инфлацията, който Фед предпочита, отчете ръст от 0,4% през ноември, а основната инфлация (която изключва храните и енергията) стигна 1,3% през същия месец. 

Интересно е, че за първи път от 2012 Фед промени свои дългосрочни цели. Дългосрочната цел за нормалното ниво на безработица, към което се стреми Фед чрез паричната си политика, беше понижено от 5,2%-5,5% до 4,9%. 

Фед промени и езика си по отношение на инфлацията. Паричната институция ще е „обезпокоена“, ако инфлацията продължи устойчиво да остава под или целевата (2%).

Президентът на клона на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард дори определи тонът на Фед по отношение на инфлацията като „недостатъчно фокусиран върху очакваните бъдещи отклонения на инфлацията от целта“. 

По този начин без да го изтъква Фед сигнализира на пазарите, че е възможно политиката през 2016 да остане по-разхлабена, отколкото се смяташе в края на миналата година. 

 

 

Последни новини
Още от Новини