Брайс: През 2016 дефлационният натиск ще отслабне

Повишаващите се доходи ще способстват по-високата инфлация, каза главният инвестиционен стратег в Standard Chartered Стив Брайс

Стив Брайс Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стив Брайс Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стив, какви са настроенията?

Все още вярваме, че икономиката се подобрява и, че ще порасне тази година и ще видим дефлационният натиск да се отслаби през 2016, тъй като доходите ще се покачат. И цените на петрола ще ударят дъното, колкото и трудно звучи това за възприемане. Ние смятаме, че търсенето на петрол ще се повиши с около 1-1.2 млн. барела на ден тази година. Това трябва да затвори пропастта на свръхпредлагането, което ще рече, че инфлацията ще се засили.

Но натиск от страна заплатите вече се наблюдава. Wal-Mart вдига почасовата си ставка на $15. Опитват се да си задържат работниците. Но говорим тук за сектора на услугите, където няма как да видим високоплатените работи, които отбелязоха завръщане след 2008.

Така е, но ако погледнете общите данни, а не тези за конкретни фирми, виждаме, че това едва стартира. Очевидно говорим за Индексът на разходите на работодателя от миналата година, но дори средните печалби от доклада за заетостта леко се повишават. Не е голямо, камо ли нещо значително. Но това ще доведе до отслабване на дефлационния натиск и до малко по-висока инфлация през втората половина на годината.

От какво ще се опасява най-много Джанет Йелън?

Ясно е, че ще се притеснява най-много за настроенията. Излезлите данни носят смесено посление – данните за потребителското доверие излязоха снощи и те бяха впечатляващи, на фона на случващото се на пазарите за активи в началото на годината. Мисля, че ще бъде най-загрижена за това. Нейният най-голям проблем ще бъде как да изпраща послания в тази ситуация. Направи тази грешка през септември, когато не повиши лихвите и изтърва юздите на икономиката. Поради това инвеститорите се запитаха какво става тук? Ще иска да избегне повторение на това.

Смятате ли, че е в интереса на Комитетът по откритите операции да облекчи политиката или да продължи с курса?

Мисля, че ще искат да продължат с курса. На този етап не искат да сигнализират каквато и да е била слабост, защото пазарите ще реагират светкавично. Най-големият страх на пазарните участници е,че Фед е сбъркал. Затова централната банка иска да е силна, да излезе и да каже: „Не сме сбъркали“.

Но надали ще се инатят толкова само да докажат, че са прави, когато има риск да върнат цялата икономика обратно в калта.

Да, трябва да посееш доверие, но също така трябва да си...

Реалист?

Да, но данните не са толкова лоши. Да, производството е зле, в това няма грам съмнение. Но като цяло американската икономика не изглежда в предизвикателна ситуация.

Но проблема е, че ако сбъркаш ще задълбочиш сегашния проблем. ЕЦБ го направи преди 2008. Новозеландската централна банка повиши лихвите, но след време си даде сметка, че не от това се нуждаеше островната икономика.

Да – винаги трябва да изберат някакъв среден път – ако са твърде ястребово или пък твърде гълъбово настроени ще изострят очакванията. Намирането на златната среда няма да бъде лесно. И ако трябва да съм честен в сегашния случай четат за много на брой лоши неща, насред положителни данни. Затова ако сбъркат дори със малко пазарите отново може да се сгромолясат.   

Вижте видео:

 

Последни новини
Още от Новини