Без натиск върху швейцарските износители въпреки франка

Износът за Европа се е свил в номинално отношение с 5%

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Швейцарската експортна индустрия се е представила добре през миналата година въпреки шока с франка.

Благодарение на силното търсене на швейцарски стоки в САЩ износът се е свил реално с едва 0,7 на сто до 202,9 млрд. франка. Това е третият по големина оборот за всички време, поясняват швейцарските митнически власти, цитирани от Investor.bg

Ако се вземе предвид влиянието на инфлацията и валутните ефекти, то се получава минус от 2,6 на сто.

„Износителите са изнесли почти същото количество стоки, но са получили по-малко пари за него“, пояснява икономистът на Credit Suisse Бетина Ручи Остерман.

Износът за Европа се е свил в номинално отношение с 5%.

Припомняме, че чрез сериозни по обем интервенции в продължение на три години Швейцарската национална банка успяваше да ограничава поскъпването на швейцарския франк, но в началото на 2015 изненадващо премахна минималния обменен курс от 1,20 франка за едно евро и изпрати лихвените равнище на още по-негативна територия, което оскъпи значително местната валута. Това направи значително по-скъпи швейцарските стоки в Европа. Много фирми трябваше да намалят цените си, за да може да издържат на международната конкуренция. Част от спада на търсенето в Европа Конфедерацията успя да компенсира чрез ръста на износа за САЩ с 6%. 

Последни новини
Още от Новини