Бауърс: Очакваме по-добри пазарни параметри от Япония и Европа

Хората се опитват да монетизират малко риск от пазара, с идеята да вложат парите обратно в пазара, каза главния инвестиционен директор в Northern Trust Asset Management Уейн Бауърс

Уейн Бауърс Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Уейн Бауърс Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ти долетя в Хонконг точно навреме, за да хванеш виелицата. Това мислят инвеститорите за волатилността в пазара. Какво да направят клиентите и инвеститорите?

Едно нещо, за което предупреждаваме инвеститорите е да мислят много внимателно преди да правят панически ходове. Едно от предимствата на това да си дългосрочен инвеститор е сигурността, че имаш представата какъв е профилът ти на позиционирането на активите спрямо пасивите, както и какво искаш да постигнеш в пазарите. Вземаме в предвид волатилността, която наблюдаваме и значителните движения в пазарните позиции. Но е нужна стабилна ръка в момента без резки движения.

Но не свалиха ли някакви пари от пазара инвеститорите когато времената бяха добри? Шест години и половина бичи пазар бяха предостатъчно време да се реализират някакви печалби.

Бяха, да. Едно от нещата, които извършваме е анализ на бъдещата доходност, който спомага процеса ни на алокиране на активи. Не се опитваме да реагираме на всекидневните пазарни движения, а си базираме мнението на перспективата за растеж, на случващото се с инфлацията. Също и как неща като пазарната волатилност, както по отношение на цените на активите и суровините, влияят на настроенията, които ще се отразят върху растежа и инфлацията.

Тогава нека ви попитаме – първата срещу втората половина на 2016 – ще бъдат ли коренно различни?

Не, предстои още повече волатилност. Не сме достигнали дъното в някои пазари. Има цяла плеяда коментатори, сред които и ние, които търсят капитулацията в някои тържища. Позициите се разменят както в малък, така и в голям обем. Но можете да видите завръщането им когато пазарът отново забележи възход. Това показва, че хората се опитват да монетизират малко риск от пазара, всъщност с идеята да ги вложат обратно в пазара. Хората се опитват да намерят дъното.

Стигнахме ли го?

Не мисля, смятам, че от гледна точка на развитите пазари някои изглеждат добре. А от перспектива на развиващите се страни има все още много опасения. И това не е само въз основа пазарната оценка, а базирано на пазарните фундаменти. Това което се случва със суровините се комбинира със случващото се с валутите. Можем да очакваме още слабост от развиващите се валути. Ниските цени на петрола помагат на развитите страни, разходите на производство падат.

Това действа подобно на данъчно облекчение за потребителите.

Да, това е стимул. Ако поставите това върху количествените облекчения на ЕЦБ и Bank of Japan, ще могат да се очакват по-добри фундаменти, идващи от тези места. И това е не само твърди икономически данни, но и повишени печалби на фирмите.

 

Последни новини
Още от Новини