България остава най-корумпираната държава в ЕС

Страната е на 69-то място от близо 170 държави по прозрачност

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

И през 2015 България е останала най-корумпираната държава в Европейския съюз (ЕС), показват резултатите от редовното годишно проучване на Transparency International.

Страната ни запазва класирането си от предходната година, като остава в групата на силно корумпираните държави с резултат под 50 точки.

Държавите в класацията на Transparency International се оценяват по скала от 0 до 100. Най-ниските оценки означават, че публичният сектор се възприема като силно корумпиран, а и по-близките до 100 резултати са индикация за по-голяма прозрачност. При резултат под 50 точки страната се счита за силно корумпирана.

В новата класация България запазва 69-то място от близо 170 държави, което достигна през предходната година. Резултатът на страната обаче се понижава с 2 точки - от 43 до 41.

Непосредствено преди България в класацията са Турция и Македония, които споделят 66-то място. Гърция и Румъния са класирани на 58-мо място. От съседните ни страни след нас в класацията е само Сърбия - на 71-во място с 40 точки, пише Investor.bg.

За поредна година Дания е лидер в класацията на Transparency International като държавата с най-ниско ниво на корупцията и резултат от 91 точки. Следва я Финландия със само 1 точка разлика - 90, а на трето място е Швеция с 89 точки. Топ пет се допълва от Нова Зеландия и Холандия, а в топ 10 попадат още Норвегия, Швейцария, Сингапур, Канада и Германия.

Сомалия и Северна Корея са в дъното на класацията, като споделят 167-мо място. Топ пет на най-корумпираните държави в света се допълва от Афганистан, Судан и Южен Судан.

Като цяло две трети от държавите в индекса са в групата на силно корумпираните страни с резултат под 50 точки, въпреки че повече държави са подобрили класирането си, отбелязват от Transparency International в доклада. Общо 53% от държавите в Г20 са силно корумпирани, т.е. с резултат под 50 точки, като в тази група са всички страни от групата на БРИКС. Над 6 млрд. души по света живеят в страни със сериозни проблеми с корупцията.

Изводът е от доклада е, че корупцията продължава да бъде бич по целия свят, но през 2015 гражданите на много държави са предприели протестни действия.

Най-големият губещ в индекса е Бразилия - резултатът на страната намалява с 5 точки и тя потъва със 7 места в подреждането до 76-та позиция. През последните четири години сред големите губещи обаче се нарежда и Австралия, която в тази класация е на 13-то място. Сред другите страни с влошени позиции в класацията са още Испания и Турция.

Сред държавите с най-голямо подобрение са страни като Монголия и Гватемала, както и Гърция, Сенегал и Великобритания.

Най-некорумпираната група държави е ЕС и Западна Европа със среден резултат 67 точки. Следва Азиатско-тихоокеанският регион с 43 точки и Северна и Южна Америка с 40 точки. Най-лоши регионални резултати са отчетени в Близкия изток и Северна Африка (39 точки средно), Източна Европа и Централна Азия (33 точки средно) и Субсахарска Африка (33 точки средно).

Последни новини
Още от Новини