Аурата на Apple отслабва

Боб О'Донъл, главен анализатор и президент на Technalysis Research коментира в студиото на Bloomberg Еднжи Лау отслабващото влияние на Apple

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нека да поговорим за технологиите, Apple е в светлините на прожекторите, така да се каже. Днешното представяне беше ли насочено повече към очакванията на инвеститорите или към изпълнението на Apple?

Мисля, че се отнасяше повече до очакванията. Големият въпрос не беше толкова за цифрите от това тримесечие, а що се отнася до твоя въпрос, това е заглавието, което ще четем в Съединените щати утре. Тази прогноза беше много по-ниска от очакванията на много хора. Самият Тим Кук открито заяви, че, ще видим намаление на продажбите на iPhone през следващото тримесечие. За мен това е ясен знак за преход – аурата около Apple започва да намалява. Хората все още я виждат такава, каквато е, а тя е изключителна компания. Те генерират повече печалби от всеки друг, но този изключителен растеж и разбирането, че той не може да бъде спрян ще намалява и за в бъдеще ще видим една различна компания.

Както и сериозен натиск от Китай, нали?

Точно така, Тим Кук говори за важността на Китай и сподели няколко проценти, като този за ниското покритие на 4G и как това представлява възможност с увеличаването на това покритие. Но в действителност, много от регионите със слабо проникване на мрежата са такива с ниски приходи, а те не съвпадат с целевия пазар на Apple, а той е активната средна класа. Това е луксозна марка, която все още е много важна в Китай и ще продължи да се справя добре, но цялостният пазар на смартфони се стабилизира и дори в скоро време може да видим как започва да намалява и това вече се случва и в Китай. Така че Apple ще пострада по същия начин, по който пострадаха Samsung и другите големи производители.

Да бъдеш марка от висок клас е едно, но ако хората нямат парите да си я позволят, могат ли Apple да пренебрегнат пазара и да да навлязат в един по-нисък сегмент с по-евтин iPhone.

Това е страхотен въпрос, Енджи. Със сигурност може да се каже, че Apple имат възможността да направят това. В близко бъдеще ще бъде интересно да наблюдаваме пазара за втора употреба, особено в Китай. Има много хора, които са си купили най-новия модел, но какво става с тези телефони втора употреба, които имат достатъчно дълъг живот? Говори се, че в Китай, цената на стар iPhone все още е доста висока. Така че в близко бъдеще, може да видим все повече използвани iPhone, които хората в Китай с по-малко приходи купуват.

Добре, но това намалява ли общия дял на Apple, сред увеличаващата се конкуренция от компании като Xiaomi и Samsung?

Абсолютно. От освен това, когато някои препродаде iPhone, Apple не получават нищо, освен евентуално услуги и това е нещо, към което те се стремят. Ясно е, че компанията се е насочила към услугите, както много хора предрекоха, а аз също говоря за това от известно време. Но този преход ще отнеме дълго време и няма да видим резултат през следващото тримесечие. Това ще отнеме няколко години, но им дава изключителна база да имат един милиард активни устройства и това е невероятно. Но в същото време, остава да видим колко пари ще харчат хората за тези услуги, особено класите с по-ниски приходи, които едвам могат да си позволят употребяван iPhone.

 

Последни новини
Още от Новини