Сливането на Shell и BG Group e напът да се случи

След сливането компанията ще бъде световен лидер сред листнатите компании, производители на втечнен природен газ.

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Една от първите сделки за сливания в енергетиката в ерата на ниските цени на петрола е напът да се случи. Днес акционерите на британско-холандската компания Shell Royal Dutch гласуваха положително за сливането за около 50 млрд. долара с британската газова компания BG Group, съобщава Investor.bg.

В подкрепа на сделката са се изказали държателите на 83,08% от акциите на Shell.

Анализатори очакваха по-големите петролни компании като Shell и ExxonMobil да извлекат полза от ниските цени и да придобият конкуренти или по-малки компании, за да засилят позициите си.

Oчаква се акционерите на BG да проведат гласуване в четвъртък и при положително решение сделката да бъде приключена на 15 февруари.

Shell и BG обявиха сделката си през април, но още преди това имаше слухове за сливането на двете компании, като BG се считаше за основна цел за Shell. Въпреки че е средноголяма петролна компания, BG е водещ играч на пазара на втечнен природен газ - гориво, което се охлажда до течна форма и се транспортира с танкери.

Комбинираното предприятие ще бъде световен лидер сред листнатите компании, производители на втечнен природен газ.

BG, която има водеща позиция в офшорната бразилска акватория, също така допълва опита на Shell в разработването на нефтени и газови находища на дъното на океана. Shell е лидер в добива в дълбочинните на Мексиканския залив и Нигерия.

Някои инвеститори бяха скептични относно желанието на Shell да харчи високи суми за петролна и газова компания, докато цените на суровината са ниски. „Това е подходящ момент за финансово силните компании да осъществят смели ходове“, заяви главният изпълнителен директор на базираната в Хага Shell Бен ван Бьорден.

Аргументът изглежда убедителен за инвестиционната общност, която отпразнува сделката в кеш и размяна на акции, първоначално оценена на 70 млрд. долара, а после свита до 50 млрд. долара заради спад на цената на акциите на Shell. 

В рамките на сделката акционерите на BG ще получат за всяка своя акция по 3,83 фунта и 0,4454 акции на Shell. В резултат на това акционерите на BG ще владеят около 19% от акциите на Shell.  Придобиването на BG ще увеличи доказаните запаси от петрол и природен газ на Shell с 25%, а техния добив – с 20 на сто. 

В ранната сесия днес акциите на Shell поевтиняха с 1,6%, но в крайна сметка търговията затвори с ръст от почти 3 на сто, докато книжата на BG поскъпнаха с 3,5%.

Shell заяви, че сделката ще се отплати, когато петролът струва около 60 долара за барел, но някои анализатори смятат, че при проницателно управление на придобиването на BG  Shell ще излезе на плюс, дори ако цените не скочат, както очаква британско-холандската компания. Самият ван Бьорден смята, че сделката с BG ще бъде трамплин за трансформацията на Shell.

Shell ще е в състояние да вземе каймака от портфолиото със залежи на двете компании, продавайки активи с по-нисък потенциал за печалба и режейки разходи, смята Освалд Клинт, анализатор в Bernstein Research в Лондон.

„Но ако Shell не бъде безмилостен, може да не отчете голяма печалба. Shell трябва да изчисти гаража си, за да освободи място за Ферари", заяви още Клинт. 

Последни новини
Още от Новини