Защо Ford напуска Япония и Индонезия

Крейг Тръдел, автомобилен репортер, Bloomberg News

Автокъща на Ford, Илинойс, САЩ.  Photographer: Daniel Acker/Bloomberg Автокъща на Ford, Илинойс, САЩ. Photographer: Daniel Acker/Bloomberg

Коментар от Хонконг на Крейг Тръдел, автомобилен репортер, Bloomberg News на съобщението, че Ford ще напусне Япония и Индонезия. Тръдел разговаря с Ришаат Саламат на 26 януари 2016.

 

Крейг коя е истинската причина, оправданието зад това решение? Те просто не могат да печелят пари там.

Нещата са доста ясни, Риш.

Мисля, че двата пазара трябва да се разглеждат като доста различни.

Всъщност Япония е доста зрял пазар и беше в структурен запад през последните 2 десетилетия.

Затова, има много логика в това Ford да не могат да печелят пари на този пазар. Японските производители доминират сериозно, а на чуждите марки им е особено трудно да се конкурират там. В Индонезия нещата стоят малко по-различно, където е най-голямата икономика в югоизточна Азия, най-големият пазар на автомобили в югоизточна Азия.

Все пак има известни перспективи за растеж на този пазар за в бъдеще, но проблемът е, че японските производители толкова силно доминират и там, че е много трудно за Ford да се конкурира и да прави някакви пари.

Затова, виждаме Ford да следва GM като излиза от този пазар. GM все още има някакви продажби на този пазар, но затвориха завода си там миналата година.

 

Това изненада ли е?

Като се има предвид това обяяснение, може би изтеглянето от Индонезия беше донякъде изненадващо.

Но за Япония определено нямаше интрига.

Ford реализира 5-6 000 продажби на този пазар на година. И за да поставим тази цифра в контекст – компанията продава толкова бройки само от камионите от серията F в САЩ на всеки 2-3 дни през последния месец. Продажбите от този модел действително са такива.

Наистина, не беше изненадващо да видим Ford да се изтегля от тези пазари, особено като имаме предвид, че това е приблизително обемът, който те реализират на всеки от тези пазари на годишна база.

 

Последни новини
Още от Новини