Славов: Съдебната система е готова за самоуправление, но не и прокуратурата

Д-р Атанас Славов, преподавател по конституционно право в СУ с коментар за съдебната реформа в предаването "Светът е бизнес", 26.01.2016.

Атанас Славов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Атанас Славов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Нужен е закон за електронната идентичност, за да заработи електронното гласуване. Приемането на закона трябва да стане до лятото на 2016 , а до 2017 - да е налице възможността за издаване на документи за електронен вот. Това каза д-р Атанас Славов, преподавател по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Има проблем с електронното правосъдие, защото въвеждането му ще означава, че всичко ще стане ясно. Това, че има проблем при въвеждането му, е индикация за сериозни други интереси, които възпрепятстват появата му. Технически пречки няма". 

Относно огласената вече чернова на мониторинговия доклад за напредъка на страната в областта на съдебната система и вътрешния ред Славов заяви: 

"За пръв път ми прави впечатление, че ЕК, освен по отношение на ВСС има фокус и върху прокуратурата. Проблемът не е нов, но за пръв път Европейската комисия казва, че проблемите са системни, което значи че без реални промени в конституцията те не могат да бъдат решени".

Съдийската колегия вече е готова да се самоуправлява, но не така стои въпросът с прокуратурата", каза още докторът по конституционно право. Той подчерта, че в момента сме свидетели на промяна, в която "йерархичната култура се променя към култура на участие".

Славов коментира различните сценарии за развръзка на проблемите около ВСС, както и писмото на 10-те търговски камари, които излязоха с обща позиция за нуждата от съдебна реформа и стабилност. 

"В това писмо има два много силни сигнала. Първият е, че ясно и категорично бизнесът заявява, че без правосъдие, без правила на играта, които важат за всички, няма пазарна икономика и свободен пазар. Второто голямо послание, и то е важно, е че България има чист бизнес, който иска правилата да се спазват. Това за мен е много оптимистично".

Чуйте още: 

 

Последни новини
Още от Начало