Си Дзинпин посети Иран и Саудитска Арабия

Китайският президент се старае да поддържа добри отношения с двете страни в конфликт

Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg Си Дзинпин, президент на Китай, подел антикорупционната кампания в страната. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Китайският президент Си Дзинпин направи посещения в редица държави в Близкия изток, като обяви, че Китай ще предостави финансова и хуманитарна помощ на стойност до $55 млрд. за региона и изнесе реч пред Арабската лига, в която каза, че не иска конфликти в района.

Най-интересната спирка на китайския президент беше Иран, където той затвърди добрите икономически отношения между Иран и Китай. Си Дзинпин е първият лидер на голяма и важна държава, който посети Техеран след вдигането на санкциите. Той определи връзката между Китай и Иран като дългосрочна и представи на страната 25-годишен план за икономическо сътрудничество. В плана е заложен ръст на двустранната търговия между двете страни до $600 млрд. през следващите 10 години. През 2014 търговските обемът на двустранната търговия достигна $54 млрд. преди срива на петрола.

„Си Дзинпин се опитва да направи така, че Китай да е първата страна, която да се опита да задържи търговските ползи, които получи благодарение на санкциите срещу Иран през последните години“, каза Брендан Скот от Bloomberg.

Търговията между Китай и Иран се засили след като икономическите санкции на САЩ и Европа затвориха много пазари за Иран през последните години. Сега Китай не иска да губи надежден търговски партньор в лицето на Иран.

Преди Техеран китайският президент се насочи към Рияд, Саудитска Арабия, а после и към Кайро, Египет. Въпреки добрите отношения между Иран и Китай и факта, че в момента между Саудитска Арабия и Иран съществува конфликт, Си Дзинпин се опита да представи Китай като партньор и на двете държави. Китайският президент каза, че Китай не иска конфликти в региона и остава настрана от тях.

„Така Си Дзинпин се надява да запази стабилността в отношенията си с Близкия изток, който е най-големият източник на вносен петрол за Китай“, каза Брендан Скот от Bloomberg.

Позицията на неутралитет, която за момента заема Китай по отношение на конфликта между Иран и Саудитска Арабия може да се окаже трудна за поддържане.

„Честно казано съмнително е колко дълго Китай ще може да поддържа този подход. Партньорите му вероятно все по-настоятелно ще изискват Пекин да заеме тяхната страна в регионалните конфликти“, каза Майкъл Син, генерален директор във Вашингтонския институт по близкоизточна политика.

 

Последни новини
Още от Новини