Саудитски инвестиции свалят цената на петрола

Арън Кларк коментира за ефира на Bloomberg петролните инвестиции на Саудитска Арабия

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пазарът наистина реагира на новините, които дойдоха от Саудитска Арабия, лекият суров петрол спадна с 5,8%, а Брентът – с 5,2% петролът, както казахте, в момента се търгуват около или малко под 30$ за барел. Вчера, саудитците казаха, че няма да намаляват инвестициите в производството на петрол и газ, което потвърждава стратегията, която следват през последната година. А тя е да наводнят пазара в тази среда от ниски цени. Има няколко причини, поради които искат да го направят. Една от тях е, че наводнявайки пазара, те искат да изтласкат оттам по-високоразходните производители като шистовите производители от Съединените щати или тези от Канада.

Друга причина е, че според тях могат да стимулират търсенето чрез ниските цени и се надяват да видят повишено търсене в световен мащаб през тази година. Освен това, те се опитват да увеличат производството, за да вземат по-голям пазарен дял. Целта им в тази среда на ниски цени е да задържат и дори увеличат своя пазарен дял.

Друга част от стратегията им, за която говориха вчера е евентуалното публично предлагане на Saudi Aramco, държавното петролно предприятие.

Barclays направиха много интересен коментар по темата – според тях, с публичното предлагане, Saudi Aramco ще получи достъп до капиталовите пазари и ще получи пари, които може да реинвестира. Друга гледна точка е, че те ще отнемат капитали от пазара, които иначе биха отишли при техни конкуренти като Иран или дори шистовите производители в Съединените щати.

Чрез това публично предлагане, първо, те ще получат достъп до пари и второ, ще навредят на някои от конкурентните производители. Така че наистина виждаме много агресивни действия от страна на Саудитска Арабия в тази среда на ниски цени.

 

Последни новини
Още от Новини