Русия заделя $1,7 млрд. за антикризисен план

Средствата са взети от неизхарчени бюджетни пари от 2015

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руското правителство е заделило 135 милиарда рубли (1,7 млрд. долара), за да подпомогне реалната икономика според проект на антикризисен план, съобщава Investor.bg.

Според източниците Москва може да използва отделно 340 млрд. рубли за намаляване на социалното недоволство. 

Засегната от ниските цени на петрола, западните санкции и поевтиняването на рублата, Русия е разделена между необходимостта да подкреписвиващата се икономика и желанието си да запази средства, които да ѝ помогнат в преодоляването на един от най-сериозните спадове, откакто Владимир Путин е на власт.

Двама пожелали анонимност високопоставени руски представители посочиха, че е изготвен антикризисен план, който предвижда 135 млрд. рубли в помощ на реалната икономика. Средствата са взети от неизхарчени бюджетни пари от 2015, допълват източниците.

Част от средствата ще отидат при производителите на железопътни и селскостопански машини, както и на потребителски стоки, а също така и в сектора на строителството. На руските автомобилопроизводители вече им обещаха 50 млрд. от 135-те милиарда рубли, посочи друг източник.

Финансовото министерство, което контролира антикризисния фонд, е против харченето на всички пари, допълни един от източниците. Окончателното решение кой сектор какво ще получи предстои да бъде взето.

По-голяма част от помощта ще бъде под формата на субсидии и държавни гаранции, за да се споделят рисковете за банките и да се намалят лихвите. 

Брутният вътрешен продукт на Русия се свива с 3,7% през 2015, сочат предварителни данни от понеделник на Федералната статистическа служба, цитирани от „Росбалт“. През 2014 беше отчетен ръст от 0,7%.

Преди да бъдат публикувани данните, министърът на икономиката Алексей Улюкаев прогнозира, че свиването на руския БВП през 2015 ще бъде със сходен темп, какъвто се очакваше и през декември – 3,7-3,8%. Освен това Улюкаев заяви, че спадът на руската икономика се забавя. 

Последни новини
Още от Новини