Роузънстрайх: Дните на интензивен стимул в Япония са история

Хонконг трябва да запази фиксинга към долара, каза директорът "Пазарни стратегии" в Swissquote Bank

Питър Роузенстрайх Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Питър Роузенстрайх Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Така се говореше и по време на финансовата криза, когато аз бях в Лондон а ти в Цюрих. Таа... какво се случи накрая с финансовата криза?

Чакай, не сме ли още във финансовата криза?

Това питаме и Питър. Още ли сме до гуша в тиня?

Беше преди много време. Прав си – още може да има последствия. Ясно е, че още сме в депресивно състояние с нисък растеж и ниска инфлация. Има усещане, че никога не е приключвало. Всъщност последствията си личат и до днес. Не върнахме растежа до нивата, които ни трябват. Инфлацията все още стагнира. Прави сте – може все още да сме в сянката на финансовата криза.

Фед вдига лихвените нива. Никой не знае дали ще са четири пъти тази година. Ами ако Федералният резерв не беше провел количествени облекчения? Ако Bank of Japan, ЕЦБ, всички останали не се бяха намесили? Как ще ше да изглежда нормалното днес?

Щеше да има далеч по-малко играчи на пазара. Това е без съмнение. Хубавото на рецесиите е, че позволява мъртвата тъкан да се изреше и нова, здрава материя да израсне. Много хора ще погледнат назад и ще кажат: Ок, ние спасихме всички тези слаби компании и бизнеси. Правилно ли беше? Не трябваше ли да ги оставим да умрат? Да преминем през период на депресия за известно време и да позволим на здрави икономически системи да излязат. Вместо това просто си куцаме.

Носим товар от миналото си?

Да, точно. Растежът ни е под средния и не виждаме светлина в края на тунела. Да – Фед повиши лихвите. Дали ще видим още покачвания? Имайки предвид сегашната ситуация много хора ще кажат не. Беше еднократно събитие. Така че, да, финансовата криза още ни влияе.

Определено ни влияе тук. Започваме да виждаме наченки на нова криза в Азиатско-тихоокеанския регион. Какво мислите за Bank of Japan. Анджи засегна темата. Много хора казват, че Абе има още една стрела, ще бъдат внимателни, а Goldman Sachs казват, че няма да има нищо до април. Какво мислите вие?

И ние мислим, че няма да направят нищо. Говорихме точно преди няколко минути. Факт е, че ползите от количествените облекчения са много ограничени. Японската централна банка го прави от толкова много време, че ми е трудно да си представя колко още ще спечелят, без значение дали ще увеличат свързаните с активи покупки на ETF, ДЦК, или да намалят репо лихвата. Нито едно от тези неща няма да вдигне инфлацията. Не мисля, че ще действат скоро. През април може би. Но дните на интензивен стимул в Япония са преброени.

Но вие мислите, че възстановяването върви по план. Любопитно ми е по какъв критерии?

Ако говорим за японското възстановяване - потребителското доверие започва да се подобрява. Безработицата също започва да пада. За известно време слабата йена подкрепяше износителите. Разбира се инфлацията все още изглежда слаба, но има добри открояващи се признаци. Всичко опира до това на какво можеш да разчиташ, когато провеждаш стимулираща политика, която е много ограничена в това, което може да постигне. Имайки предвид това Япония се справя относително добре.

Ами тук в Хонк Конг? Казвате, че паричните власти няма да изоставят фиксинга? Защо?

Фиксинга сработи много добре за Хонконг в продължение на много години – 30 да сме по-точни. Градът е финансов център – разчита на стабилността на валутата. Много важно нещо е. И Китай в момента научава точно колко важна е стабилната валута. Уроците, научавани в Поднебесната империя имат широк отзвук в Хонконг. Ако позволят тази волатилност в хонконгския долар ще има тежки последствия за финансовите пазари. Не мислим, че ще се откажат от фиксинга. Не смятаме,ч е трябва да го правят. Растежът ще бъде 2.5% през 2016 – това не е ужасно число. Да, по-бавно е от дългосрочната усреднена стойност, но пак не е зле. Натискът върху хонконгския долар би трябвало да спадне.

Вижте видео: 

 

 

Последни новини
Още от Новини