Хас: В преход сме към общество без кеш

Николас Хас, главен изпълнителен директор на Visa Europe, коментира напредъка към безкешово общество и перспективите пред компанията си в интервю на Гай Джонсън и Джонатан Феро в предаването On The Move, Bloomberg TV.

Николас Хас. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николас Хас. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Имам един по-общ въпрос към Вас. Живеем в свят на невероятно финансово напрежение. Това отразява ли се на всичко, което правите и има ли значение за случващото се във Вашата компания? Има ли пряка връзка между това, което правите и поведението на потребителите?

Очевидно е, че всичко влияе на потребителите, но от гледна точка на плащанията, не се усеща толкова силно. Това е, защото нашият бизнес побеждава кеш-плащанията. Причината е, че картовите плащания с Visa са доста удобни за консуматорите. Те ги използват все повече и повече и за това е ясно от нашите резултати, които стават все по-добри.

 

Като става дума за кеш, бих искал да обсъдим нещо, за което говорихме малко по-рано тук. Говорихме за преминаването на обществото към безкешови плащания и отражението на този преход върху паричната политика на банките. Швеция е една държава, в която този процес е доста напреднал. Къде другаде е така?

Северните държави са почти безкешови общества. Там дори има доста търговски обекти, в които не се приема плащане в брой. Мисля, че и във Великобритания процесите се движат в тази посока. Например, ръстът в сегмента на безконтактните плащания беше забележителен. Всяка седма транзакция се прави чрез такова плащане. За нашата компания, само преди година, този дял бе 1 на 25. Така че, определено има еволюция и процесът напредва.

 

Как това променя природата на парите? Как се променя начинът, по който потребителите ги управляват и как се справят с това властите? Дали процесът се движи постепенно напред или пък дори се засилва в посока към промяна? Как се променя начинът, по който се възприемат парите и методите на управлението им?

Бих казал, че на първо място става въпрос за факти. Използването на електронни плащания и по-конкретно картови плащания, е много безопасно, надеждно и лесно. За това от гледна точка на потребителя е по-лесно да се използват безкешови, картови или електронни, плащания и плащания през мобилни приложения и устройства.

От гледна точка на властите, безкешовите плащания също се радват на одобрение. Аз пътувам всяка седмица в цяла Европа и това, което чувам от представителите на държавните институции е, че когато плащанията в брой намаляват, сивата икономика намалява. Безкешовите плащания работят за прозрачността.

 

Вие споменахте сигурността. Visa Debit, Master Card и т. н., изобщо дебитните и всички други карти с възможност за безконтактно плащане, при тях ръстът в потреблението е факт, но не се наблюдава такъв напредък при Apple Pay. Там ръстът е доста анемичен. Каква е причината, според Вас?

Ако погледна през европейска перспектива, въвеждането на Apple Pay беше миналото лято. Понякога е нужно време на потребителите, за да свикнат с новостите. Не мога да коментирам глобалната перспектива, но ръстът, който се осъществява е невероятен. Отново погледнато от потребителска гледна точка, вярвам, че различните видове плащания се базират на удобството на купувача. Ако пътувам с метрото, най-вероятно ще използвам безконтактната си карта, защото така няма да рискувам да изпусна телефона си. Ако пазарувам в магазин, ще предпочета пин-операция. Има и ситуации, в които мобилното плащане е по-удобно. Това, което наблюдаваме в момента е, че като цяло мобилните и интернет плащанията, растат година след година и със сигурност има възходящ тренд. Повече от 20% от нашите транзакции се правят чрез мобилни плащания.

 

Да се върнем към природата на парите с един по-общ въпрос, свързан с блокверигите. Биткойн ли е посоката, в която се върви?

Блокверигата, разбира се, е много интересна технология, но не съм сигурен, че ще се прилага, като алтернатива на кешовите плащания. Ще се опитам да обясня защо. Когато отиваш при търговеца, ключовите процеси, които се извършват при плащане са идентификация и оторизация. А начинът, по който гледам на блокверигите е, като на бързо споразумение. Така че, обикновено отнема няколко минути, но това е време, което никой няма да приеме за нормално, когато си на опашка в магазин. Може да има много приложения за блоквериги, но за момента считам, че за търговска употреба нашата инфраструктурата ще трябва да доминира.

 

Ние сме свидетели точно на тази развиваща се тенденция и тя е потвърдена от резултатите в цифри. 

 

Последни новини
Още от Новини