Потребителското доверие в САЩ на 3-месечен връх

Потребителските очаквания също се подобряват

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Потребителското доверие в САЩ стигна 3-месечен връх през януари, като настроенията на американците за икономическите перспективи, пазара на труда и доходите им се подобряват, съобщава Bloomberg. 

Индексът, измерващ потребителското доверие в САЩ, изготвян от Conference Board достигна 98,1 пункта през януари спрямо 96,3 пункта през декември. Средната прогноза на икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше по-песимистична, като предвиждаше стойността на индекса за януари да достигне само 96,5 пункта. 

Поевтиняването на акциите през месеца е компенсирано от силния пазар на труда, поевтиняващите горива и ниската инфлация, които влияят положително на настроенията на потребителите. По-голям дял от домакинствата са изразили планове за покупка на автомобили и битова техника. 

Предварителният прочит на индекса за потребителското доверие на Мичиганския университет потвърждава тези резултати, като бележи ръст до 7-месечен връх през януари. 

Имотен пазар

Индексът S&P/Case-Shiller, който проследява движението на цените на имотите в 20 американски града, показва, че те са се повишили през ноември 2015 спрямо година по-рано с най-висок темп от юли 2014 насам. Ръстът достига 5,8%. 

Потребителски очаквания

Индексът на потребителските очаквания в САЩ за следващите 6 месеца също достигна 3-месечен връх през януари на стойност от 85,9 пункта. Докладът показва, че оценката на потребителите за условията на пазара на труда се е подобрила. 

Положителните настроения в САЩ показват, че потребителите не обръщат внимание на турбуленцията на финансовите пазари по света от началото на годината, както и на възможността Фед да вдигне лихвите на 4 пъти през 2016. 

 

 

Последни новини
Още от Новини