Няма да има подстригване на гръцкия дълг

Очаква се дълговете на Атина да са 187,8% от БВП тази година

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Ръководителят на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) изключи  във вторник възможността за подстригване на гръцкия дълг, но добави, че удължаването на матуритета на дълга и отсрочка на лихвите са опции, които официалните лица може да използват, за да направят дълга на Гърция по-лесно управляем, съобщава Investor.bg.

Управляващият директор на ЕМС Клаус Реглинг каза още, че Гърция трябва да приключи с първия преглед на напредъка си по структурните реформи преди да се вземе решение как да се преструктурира държавния ѝ дълг.

Реформирането на "болната" пенсионна система е предпоставка за завършването на първия преглед на спасителния заем за 86 млрд. евро, договорен през юли миналата година. Реформата обаче вероятно ще бъде доста болезнена, тъй като някои гръцки граждани ще трябва да се откажат от бъдещи права, каза Реглинг.

„Първо трябва да се приключи с първия преглед, а това може да отнеме два месеца“, добави той. „Няма да има съкращаване на дълга. Можем да помислим за удължаване на матуритета и отлагане на лихвите“.

Европейските представители може да обмислят и стъпки, с които да се помогне на Гърция да се справи с увеличаването на разходите за обслужване на дълга, очаквани през 2022 г., каза Реглинг.

ЕМС, който има правото да отдава заеми на страни членки на еврозоната и да предлага друга финансова подкрепа, притежава около 45% от гръцкия дълг и е в центъра на усилията за приключване на кризата с гръцките дългове.

Очаква се планината от дългове на Гърция да достигне 187,8% от годишния брутен вътрешен продукт на страната тази година.

Гърция е подготвила предложение за сливане на шестте си пенсионни фонда в един и възможно намаляване на бъдещата основна пенсия с до 30%. Тя планира да гласува проекта в началото на февруари.

Правителството на министър-председателя Алексис Ципрас има парламентарно мнозинство със само три места и реформата, на която се противопоставят опозиционните партии и много пенсионери и работници, ще постави на изпитание възможността му за действия, договорени с международните кредитори.

Последни новини
Още от Новини