Италия и Иран договориха сделки за $22 млрд.

Иранският президент Хасан Рухани посети Италия

Хасан Рухани, президент на Иран. Снимка: Bloomberg Хасан Рухани, президент на Иран. Снимка: Bloomberg

Президентът на Иран Хасан Рухани посети Италия на 25 януари, като двете страни договориха сделки помежду си на стойност $22 млрд., съобщава Bloomberg. Сделките са в различни сектори, като се простират от природен газ до линии за високоскоростни влакове.  

Лидерите на двете страни казаха, че това е само началото на сътрудничеството между двете страни. През миналата седмица Гърция се превърна в първата европейска държава, подписала договор за купуване на петрол от Иран. Очевидно италианците искат да последват примера им.

„Ядрената сделка може да бъде пример за разрешаване на проблеми. Въпросът със сигурността в региона ни не може да бъде решен с военни средства. Трябва да работим с политически средства. Затова трябва да работим заедно – Иран и ЕС, особено Италия. Готови сме да работим заедно. Посещението ми не само затвърждава двустранните ни връзки, а и също ни помага да намерим мир и сигурност за нашия регион и за света. Това е мисията ни“, каза президентът на Иран Хасан Рухани.

По време на посещението си Рухани вечеря с главния изпълнителен директор на италианската енергийна компания Eni - Клаудио Дескалзи. Целта на Eni не е само да инвестира в Иран, а и да купува петрол от там. Това беше една от дискутираните теми. Европа беше вторият най-голям потребител на петрол от Иран преди санкциите, като обемът на търгувания петрол достигаше 600 хил. барела дневно.

Либия

Докато Иран се опитва да се върне на международния петролен пазар след вдигането на санкциите срещу страната, друга страна с големи петролни залежи – Либия – изпитва трудности с производството заради атаките на Ислямска държава срещу петролни резервоари на страната и гражданската война. Президентът на Националната петролна компания на Либия Мустафа Санала изчислява, че поради тези причини страната вече е загубила $60 млрд.

Докато Кадафи беше начело на Либия, страната произвеждаше малко под 1,5 млн. барела петрол дневно, а сега произвежда около 350 хил. барела. Президентът на националната петролна компания каза, че производството може да се увеличи двойно до 700 хил. барела дневно, ако бъде установен мир за няколко дни.

 

Последни новини
Още от Новини