Графика на деня: Намаляващите инфлационни очаквания в САЩ

Ще оправдаят ли инфлационните очаквания очакваното повишение на лихвените проценти от Фед през март?

Инфлационните очаквания в САЩ с течение на времето Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Инфлационните очаквания в САЩ с течение на времето Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес Федералния резерв започва двудневната си среща, на която централна тема ще бъде предстоящото повишение на лихвите през март. Един от главните фактори, които ще повлияят на това решение е инфлационните очаквания на бизнеса и потребителите. 

Днешната графика, изготвена с помощта на Bloomberg Terminal, изобразява индекс, показващ очакванията за средната инфлация в проценти в петгодишният период, последващ предстоящите пет години. Забелязва се, че след историческото решение на Федералния резерв да повиши лихвите на 16 декември оптимизмът взема превез у инвеститорите за състоянието на американската икономика и започват да очакват по-високи цени, породени от прогнозираната завишена бизнес активност. Инвеститорските бесове обаче утихват две седмици по-късно, изправени пред перспективата за по-високи лихви, като от там нататък се наблюдава колапс. 

Психологията заема ключова роля в инвеститорската преценка и потребителското доверие и тя е склонна да преувеличава потенциалните последствия от събитията. Това е и, например, причината за банковите паники. Опасенията за здравето на конкретна банка, породени, например, от проблеми при нейн конкурент, ще накарат вложителите да се редят пред нея на опашка, изисквайки предсрочно депозитите си. Така би се създала банкова криза дори там, където не би трябвало да има по обективни причини. 

Високите или ниски инфлационни очаквания могат да поддържат инфлацията съответно висока или ниска дори и когато централната банка води респективно рестриктивна или облекчена парична политика. 

Последни новини
Още от Новини