Ръст на БВП на Южка Корея от 0,6% през последното тримесечие на 2015

Пазарен коментар на Хайди Лун в предаването „First Up” по Bloomberg TV

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Добро утро! Току-що получихме данните за нарастването на БВП на Южна Корея през последното тримесечие на 2015. Според публикуваните официални данни на Корейската централна банка икономиката на страната се разширява с 0,6% през четвъртото тримесечие на миналата година, записвайки по-слаб ръст спрямо предходните три месеца. На годишна база икономиката се разширява с 2,6% през 2015. Това е най-слабият темп на нарастване на БВП на южнокорейската икономика от 2012 насам.

Докато централната банка очаква икономиката да нарасне с поне 3% през 2016, прогнозите на анализатори сочат за ръст от 2,8%.

Забавянето на икономическото развитие на Южна Корея е резултат от забавянето на икономиката на Китай. Разбира се, Южна Корея е зависима от Китай, тъй като най-големият дял от нейния износ е насочен към Китай. Износът към Китай спадна с 5,6% до 137 млрд. долара през 2015, с което записа второ годишно понижение. Интересното е, че това се отразява пряко върху БВП на Южна Корея. Погледнете коефицента на корелация между БВП и износа. Зависимостта между променливите е силна. И понижаването им до голяма степен се дължи на забавянето на китайската икономика.  

 

Последни новини
Още от Новини