Япония с по-голям от очаквания търговски излишък през декември

Износът надхвърля вноса със 140,2 млрд. йени

Японски йени. Снимки: Kiyoshi Ota/Bloomberg Японски йени. Снимки: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Япония регистрира търговски  излишък от 140,2 млрд. йени през декември 2015, след сериозния дефицит през ноември, когато вносът надхвърли износа с 381,3 млрд. йени, съобщава Bloomberg. Декември е едва третият месец през 2015, в който страната на изгряващото слънце успя да регистрира търговски излишък, като дори надхвърли сериозно очакванията за излишък от 117 млрд. йени.

По-внимателен преглед на данните обаче ни показва, че вносът и износът остават доста под очакванията. При износа спадът е в размер на 8%, което е доста над понижението от 3,3%, регистрирано през ноември, както и над прогнозите за спад от 7%.  Японският внос от своя страна на практика се срива, като бележи спад от 18% след понижението от 10,2% през ноември. Оценките бяха, че спадът може да достигне 16,4% през декември, но на практика той се оказва по-голям.

Понижението във вноса се дължи на по-ниските разходи за внос на енергия след поевтиняването на петрола, докато износът бележи спад заради забавянето в Китай – основният търговски партньор на Япония. През декември японският износ за Китай бележи спад от 8,6%.
След регистрирането на търговския излишък от  140,2 млрд. йени през декември общият обем на търговския дефицит на Япония за 2015 се сви с 80% спрямо 2014, достигайки 2,8 трилиона йени.

В същото време инвеститорите очакват с интерес срещата за паричната политика на Японската централна банка, която ще се проведе на 28-29 януари. Повечето анализатори очакват паричната политика в страната да остане без промяна до април, когато ниската инфлация може да принуди BoJ да действа. Има и такива, които смятат, че може да има разхлабване още през тази седмица.

„Японската централна банка вече няма оправдания. Мисля, че ще трябва да действат през тази седмица. Ако не го направят, йената вероятно ще поскъпне сериозно, като лесно ще се качи до под 115 йени за долар, което ще доведе до поевтиняване на акциите. Данните малко или много потвърждават, че те ще действат“, каза юичи Кодама, главен икономист в застрахователната компания Meiji Yasuda Life Insurance в Токио.

Към 11:18 ч. Българско време на 25 януари йената се търгуваше на ниво от 118,26 йени за долар, показват данни на Bloomberg, регистрирайки поевтиняване от 0,44% от началото на търговската сесия в САЩ.

 

Последни новини
Още от Новини