Шефът на банковия регулатор на Латвия напусна след критики от САЩ

Кристапс Закулис подаде оставка

Латвия - флаг. Снимка: Ilmars Znotins/Bloomberg Латвия - флаг. Снимка: Ilmars Znotins/Bloomberg

Директорът на латвийския банков регулатор подаде оставка седмици след като парламентът в страната разкри, че САЩ иска по-стриктен надзор върху транзакциите от Латвия, след серия от скандали, свързани с пране на пари, съобщава Bloomberg.

Кристапс Закулис, който ще остане на поста си докато не му беше избран заместник, каза на 25 януари в изказване чрез имейл, че неговото напускане ще намали „подозренията, слуховете и сянката на съмнението“ по отношение на Комисията по финанси и капиталови пазари. Той е начело на  регулаторния орган от 2012 насам. 

Латвия, която е магнит за пари от бившия Съветски съюз, разтърсван с години от скандали с пране на пари, среща по-голям натиск за подобряване на надзора на банките си от САЩ и Организацията за международно сътрудничество и развитие. Банките в прибалтийската държава, в която живеят 2 млн. души, бяха замесени в скандали, включително с подкупи от скандинавска телекомуникационна компания, руска данъчна измама и кражба на $1 млрд. от Молдова. 

„Усещането е, че регулаторът започва да реагира, когато новините за нередностите станат публични. Американските власти казаха много ясно, че има проблем“, каза Карлис Садурскис, директор на Комисията по бюджет и финанси в парламента на Латвия. 

Латвийската TV3 предаде на 24 януари, че официални лица от САЩ са поискали промяната в ръководството на регулатора, без да казват откъде са получили информацията. 

 

 

Последни новини
Още от Новини