Руският БВП с 3,7% спад през 2015

Продажбите на търговците на дребно са намалели с 10%

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия се свива с 3,7% през 2015 , сочат предварителни данни на Федералната статистическа служба, цитирани от Investor.bg. През 2014 беше отчетен ръст от 0,7%.

Преди да бъдат публикувани данните, министърът на икономиката Алексей Улюкаев прогнозира, че свиването на руския БВП през 2015 г. ще бъде със сходен темп, какъвто се очакваше и през декември – 3,7-3,8%. Освен това Улюкаев заяви, че спадът на руската икономика се забавя.

Прогнозите на Министерството на икономиката за ръста през 2016 се влошават, като сега очакванията са за ръст от 0,7% вместо 0,8%.

Заради спадащите цена на петрола спада и частното потребление и инвестициите. В допълнение и западните санкции, наложени заради анексирането на Крим, оказват негативно влияние. 

Продажбите на търговците на дребно са намалели с 10%, инвестициите в основен капитал се свиват с 8,4%. Разполагаемият доход на руските граждани е паднал през миналата година с 4%, не на последно място заради силната инфлация, която е около 15 на сто.

Бившият министър на икономиката Алексей Кудрин заяви по време на Световния икономически форум в Давос, че 2016 може да донесе на руската икономика не само по-големи рискове, но и възможности, въпреки че пикът на кризата предстои.

 „Никой не иска да мисли за бъдещето, защото политическото ръководство има наистина само един хоризонт - президентските избори през 2018", коментира антиправителствният вестник „Новая газета“ кризата в руската икономика. „Дотогава трябва да сме в състояние да издържим, но и сега не може да се вземат сериозни решения, което се вижда ясно от примера с вечния дебат за по-високата възраст при пенсиониране. Няма план Б или план В за извънредни ситуации, защото никога не е имало и план А“. 

Миналата седмица Международният валутен фонд прогнозира, че икономиката на Русия ще се свие с 1% през 2016, като предишните очаквания бяха за свиване от 0,6%. През 2017 ще има ръст от 1%, смята МВФ.

Последни новини
Още от Новини